Lifestyle

Zdrava prehrana

Znate li koja namirnica u sebi sadrži najviše vitamina C?

Znate li koja namirnica u sebi sadrži najviše vitamina C?

Ovaj vitamin djeluje kao antioksidans, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta i odličan je saveznik u borbi protiv stresa, zbog čega je vrlo poželjno svakodnevno konzumirati namirnice koje ga sadrže.

Ako su ti prva asocijacija na vitamin C limun ili naranča - u krivu si! Najviše vitamina C ima paprika! Šalica narezanih čili papričica sadrži 107,8 mg vitamina C, šalica nasjeckane crvene paprike sadrži gotovo tri puta više tog vitamina od naranče - 190 mg, a ista doza zelene paprike sadrži 120 mg vitamina C, što je gotovo 200 posto preporučene dnevne doze. Ali krenimo ispočetka.

Vitaminska bomba

Vitamin C jedan je od najvažnijih hranjivih sastojaka u našem tijelu za cjelokupno zdravlje. Ima vrlo važnu ulogu kad je riječ o smanjenju rizika od srčanih bolesti, neophodan je u sintezi kolagena, snažan je antioksidans i pomaže u apsorpciji željeza, zbog čega smanjuje rizik od anemije. Poznat je i kao najbolji saveznik u jačanju imuniteta, a s obzirom na to da paprike obiluju vitaminom C, odličan su i ukusan izbor za jelo zimi kao pomoć u borbi protiv prehlada i gripa. Povrh toga, vitamin C neophodan je tijelu za stvaranje karnitina, koji pomaže otapati masne naslage i tako ubrzava rad metabolizma. Obiluje i vitaminom A, koji je, kao i vitamin C, snažan antioksidans. Bogata je i cinkom, koji pozitivno djeluje na raspoloženje, pa je samim tim odličan saveznik u borbi protiv stresa. Usto je dobar izvor vlakana i vitamina B6, zahvaljujući kojima pridonosi očuvanju mladolikosti, odnosno usporava pojavu bora i omogućuje bolji protok krvi u koži.

Ajvar - idealna i dostojna zamjena za svježe paprike zimi

Zbog mnogih benefita, paprike je poželjno svakodnevno konzumirati. Možeš ih jesti svježe, ali i pripremljene na različite načine kao priloge jelima. Međutim, zimi su svježe domaće paprike teško dostupne, pa osim ako nemaš vrt i ne kiseliš paprike za zimnicu, najbolji izvor ove dragocjene namirnice zimi je ajvar. Ako nisi znala, ali ajvar je prava superhrana zbog količine povrća, a prvenstveno paprike koju sadrži. Budući da se superhranom smatraju namirnice koje obiluju fitokemikalijama, antioksidansima, vitaminima i mineralima te pozitivno djeluju na zdravlje organizma i sprječavanje mnogih bolesti, zaista možemo i ajvar smatrati superhranom.

Osim izuzetnog okusa, ajvar ima mnoge benefite za naš organizam zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti, koja proizlazi iz količine paprika koje sadrži. Upravo paprike pomažu smanjiti razinu kolesterola u organizmu i pomoći u kontroli upalnih procesa te održavanju poželje tjelesne težine, pa je ajvar idealan i za nadolazeće blagdanske dane kad često pretjeramo s jelom i slasticama.

Svestran dodatak jelima

Ovaj, mnogima omiljeni dodatak jelima, često nazivaju kraljem zimnice, a tu titulu nosi potpuno opravdano. Ne samo da je izuzetno ukusan nego se može jesti i na razne načine, a zbog specifičnog okusa i teksture ovom kremastom dodatku jelu malo tko može odoljeti! Možeš ga jesti kao namaz na kruhu ili kao prilog jelima s roštilja. Odlično paše uz razna pečenja ili kao umak za tjesteninu, a savršeno se slaže i s jajima za doručak. Ako poželiš u kakav nedjeljni ručak ubaciti malo kreativnosti, možeš napraviti mesnu roladu i, umjesto klasičnog punjenja sirom i šunkom, napuniti je ajvarom! Osim toga, ako ti je okus preintenzivan, ajvar uvijek možeš razblažiti tako da dodaš malo jogurta, kiselog vrhnja ili svježeg sira.

U svakom slučaju, ajvar je zaista svestrana namirnica bogata vitaminima, što je čini odličnom zamjenom za svježu papriku, osobito onaj pravljen po domaćoj recepturi, bez konzervansa i umjetnih aroma.