Hrskavi i prhki izvana, a sočni iznutra
Božićni keksi s bijelom čokoladom i bademima
U slatkim i slanim receptima Bojane Matek uživali smo već nekoliko puta, a ovog je puta s nama podijelila ideju za božićni kolač.
Jeste li već počeli s pripremom božićnih kolača? Ako nemate ideje kakve poslastice peći ovih blagdana, donosimo preukusnu ideju koju je s nama podijelila Bojana Matek. Na njezinom Instagram profilu uvijek pronađemo genijalne ideje, kako za slana, tako za slatka jela, a ovog je puta s nama podijelila recept za keksiće, hrskave i prhke izvana, a sočne iznutra.
Recept za keksiće donosimo u nastavku, a kad ih jednom probajte, na blagdanskom će se stolu naći svake godine.
SASTOJCI
- 150 g maslaca sobne temperature
- 50 g svijetlog muscovado šećera
- 40 g kristal šećera
- 300 g brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
- 100 g suhih marelica
- 100 g bijele čokolade
- 80 g sjeckanih badema (blanširani prutići)
- 1 žličica arome badema (opcionalno)
PRIPREMA
- Sitno nasjeckajte bijelu čokoladu i marelice. Bademe nasjeckajte na prutiće. Ja sam, da pojednostavim, koristila kupovne već isjeckane i blanširane bademe, ali možete ih blanširati i sami ili jednostavno nasjeckati obične
- Mikserom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerima. Neprestano miksajući dodajte jaje, mlijeko i aromu badema
- Postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i soli. Kada ste sve dobro umiješali, isključite mikser
- Dodajte bademe, čokoladu i marelice te kuhačom ili lopaticom ravnomjerno umiješajte u smjesu
- Pomoću dvije žličice, na papirom za pečenje obložen pleh, stavljajte hrpice smjese veličine manjeg oraha
- Ostavite razmak između svake jer se pečenjem keksi šire. Pokušajte ih što pravilnije oblikovati. Što su manje hrpice, manji će biti keksići i obrnuto
- Pecite 10-12 min na 180°C, tj. pratite situaciju jer je svaka pećnica drugačija. Kada keksići počnu lagano tamniti na dnu, gotovi su
- Na vrhu će biti još mekani i pomalo drhtavi, ali to tako treba biti. Nakon nekoliko minuta Van pećnice, keksi će se stvrdnuti
- Pustite ih na pekaču tih nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku za hlađenje.
- Ponovite s preostalom smjesom.
- Čuvajte ih na hladnom u dobro zatvorenim kutijama.
Vezane vijesti
-
Nema problema - savršen čokoladni božićni kolač sprema se vrlo jednostavno i brzo, pa isprobajte ovaj recept.
-
Odličan je za ljubitelje gin-tonika, a lako se priprema kod kuće.
-
Ovo je doručak za one koji su ujutro uvijek u gužvi, nevezano uz to rade li od doma ili putuju na posao...
-
Uz pile ispecite krumpire ili skuhajte mlince.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!