Lifestyle

Hrskavi i prhki izvana, a sočni iznutra

Božićni keksi s bijelom čokoladom i bademima

Božićni keksi s bijelom čokoladom i bademima
Instagram @boky26

U slatkim i slanim receptima Bojane Matek uživali smo već nekoliko puta, a ovog je puta s nama podijelila ideju za božićni kolač.

Jeste li već počeli s pripremom božićnih kolača? Ako nemate ideje kakve poslastice peći ovih blagdana, donosimo preukusnu ideju koju je s nama podijelila Bojana Matek. Na njezinom Instagram profilu uvijek pronađemo genijalne ideje, kako za slana, tako za slatka jela, a ovog je puta s nama podijelila recept za keksiće, hrskave i prhke izvana, a sočne iznutra.

Recept za keksiće donosimo u nastavku, a kad ih jednom probajte, na blagdanskom će se stolu naći svake godine. 

SASTOJCI

  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 50 g svijetlog muscovado šećera
  • 40 g kristal šećera
  • 300 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g suhih marelica 
  • 100 g bijele čokolade
  • 80 g sjeckanih badema (blanširani prutići)
  • 1 žličica arome badema (opcionalno)

PRIPREMA

  1. Sitno nasjeckajte bijelu čokoladu i marelice. Bademe nasjeckajte na prutiće. Ja sam, da pojednostavim, koristila kupovne već isjeckane i blanširane bademe, ali možete ih blanširati i sami ili jednostavno nasjeckati obične
  2. Mikserom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerima. Neprestano miksajući dodajte jaje, mlijeko i aromu badema
  3. Postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i soli. Kada ste sve dobro umiješali, isključite mikser
  4. Dodajte bademe, čokoladu i marelice te kuhačom ili lopaticom ravnomjerno umiješajte u smjesu
  5. Pomoću dvije žličice, na papirom za pečenje obložen pleh, stavljajte hrpice smjese veličine manjeg oraha
  6. Ostavite razmak između svake jer se pečenjem keksi šire. Pokušajte ih što pravilnije oblikovati. Što su manje hrpice, manji će biti keksići i obrnuto
  7. Pecite 10-12 min na 180°C, tj. pratite situaciju jer je svaka pećnica drugačija. Kada keksići počnu lagano tamniti na dnu, gotovi su
  8. Na vrhu će biti još mekani i pomalo drhtavi, ali to tako treba biti. Nakon nekoliko minuta Van pećnice, keksi će se stvrdnuti
  9. Pustite ih na pekaču tih nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku za hlađenje.
  10. Ponovite s preostalom smjesom.
  11. Čuvajte ih na hladnom u dobro zatvorenim kutijama.