Zdravlje i kuhinja
Šest namirnica koje pomažu sačuvati zdravlje zglobova i kostiju
S godinama i ozljedama, naši zglobovi postaju istrošeni i mogu biti bolni. Hrskavica između zglobova može se, naime, s vremenom istrošiti, što stvara probleme unutar zglobova.
Ako tražite načine kako prirodno poboljšati zdravlje svojih zglobova, nastavite čitati kako biste pronašli najbolju hranu za zdrave zglobove i kosti.
1. Lisnato povrće
Lisnato povrće, poput špinata i brokule, može uvelike poboljšati zdravlje zglobova. Lisnato povrće obiluje antioksidansima koji se mogu suprotstaviti slobodnim radikalima u tijelu.
Osim što je puno antioksidansa, lisnato povrće je i dobar izvor vitamina i minerala kao što je kalcij. Kalcij je neophodan za zdravlje kostiju, dok su vitamini presudni u borbi protiv slobodnih radikala.
2. Riba
Masna riba poput lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima.
Ljudi koji pate od artritisa mogu uvelike profitirati konzumiranjem masne ribe, ali ako niste ljubitelj ribe, uvijek možete uzimati dodatke koji sadrže omega-3 kako biste osigurali dovoljnu porciju masnih kiselina.
3. Tofu
Tofu nije samo izvrstan izvor proteina, već sadrži i kalcij, zajedno s omega-3 masnim kiselinama.
Tofu je svestran, pa ako vam nije draga njegova tekstura, možete pronaći "svileni" tofu kremaste teksture i od njega napraviti preljev ili kajganu. Imajte na umu da tofu obično poprima okuse s kojima se kuha pa se nemojte bojati koristiti začine i umake.
4. Zobene pahuljice
Zobene pahuljice su cjelovita žitarica koja se povezuje sa smanjenjem upala. Ako ste netko tko redovito vježba, zobene pahuljice neće vam samo dati energiju da nastavite, već i pomoći u oporavku nakon dugog treninga.
Ako stvarno želite nadopuniti zobene pahuljice, možete im dodati bobičasto voće, poput malina, kako biste unijeli ekstra dozu antioksidansa.
5. Trešnje
Ako patite od gihta, trebali biste u prehranu unijeti trešnje. Trešnje ne samo da imaju protuupalna svojstva, već su pokazale da su oni koji su konzumirali trešnje imali 37 posto manje šanse da prijave slučaj pogoršanja gihta.
Ponekad sva zdrava hrana na svijetu možda neće pomoći kod upale i možda će vam trebati injekcija, kažu stručnjaci iz Jersey Rehaba. Stoga se uvijek sjetite posavjetovati se s liječnikom o prehrani.
6. Crvena paprika
Crvena paprika je izvrstan izvor C vitamina koji je važan u stvaranju kolagena. Kolagen pomaže u izgradnji hrskavice, tetiva i ligamenata. Sve je ovo važno za ublažavanje bolova i sprječavanje trljanja kostiju. Ako pazite da jedete hranu koja sadrži C vitamin, osigurat ćete da hrskavica adekvatno podržava vaše zglobove.
Vezane vijesti
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Zatvor je prilično neugodan, ali dobra je vijest da nekoliko promjena u prehrani može vratiti crijeva u rutinu
-
Ako je vaša koža zimi suha, niste usamljeni. Iako možda zbog toga češće posežete za hidratantnom kremom, bolje je riješiti problem iznutra.
-
Stalno ste gladni i ne možete odoljeti hrani? Imamo popis namirnica koje će vam pomoći da se duže vrijeme osjećate sito.
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Reci što misliš!