Lifestyle

Zdravlje i ljepota

Idealne namirnice za osobe koje imaju problema sa suhom kožom

Idealne namirnice za osobe koje imaju problema sa suhom kožom
@yanalya / Freepik

Ako je vaša koža zimi suha, niste usamljeni. Iako možda zbog toga češće posežete za hidratantnom kremom, bolje je riješiti problem iznutra.

Postoje namirnice koje mogu ublažiti suhoću kože, učiniti je podatnijom, glatkom i sjajnijom. Suha, perutava koža može biti posljedica nedovoljnog unosa zdravih masti. Znači da će vam masna riba, kokosovo ulje, avokado, sjemenke lana i chia sjemenke pomoći da kožu ovlažite iznutra. Healthline navodi da je za suhu kožu najbolje birati ribu, posebno losos, skušu i haringu, jer sadrže visok udio omega-3 masnih kiselina, vitamina E i cinka.

Orašasti plodovi su također izvrsni za suhu kožu. Sadrže omega-3 masne kiseline, koje smanjuju upalu kože, kao i vitamin E, selen i cink, koji pomažu funkciju kože. Dermatolog Joshua Drawer izdvaja bademe koji imaju visok udio vitamina E.

"Birajte i kelj, blitvu i rikolu. Ovo zeleno lisnato povrće ima visok udio bakra, a on tijelu pomaže u proizvodnji melanina koji štiti kožu", savjetuje Drawer za Cooking Light.

I na kraju, potražite namirnice bogate beta karotenom. 

"Visoka razina beta karotena u slatkom krumpiru može se u tijelu pretvoriti u vitamin A, a on pomaže u izgradnji kolagena i daje koži gipki izgled", tvrdi dermatologinja Anna Guanche za Byrdie.