Lifestyle

Savjeti

Četiri razloga za svakodnevno korištenje jabučnog octa

Četiri razloga za svakodnevno korištenje jabučnog octa

Znali ste da je jabučni ocat koristan, no jeste li znali u čemu nam sve može pomoći?

Jabučni ocat nastaje fermentacijom prirodnog soka od jabuke. U toku procesa fermentacije kvasac i bakterije razgrađuju šećer prvo u alkohol, a potom u ocat. Jabučni ocat sadrži kiseline kao što su: jabučna, mliječna i limunska.

Ovo je prirodni eliksir koji se koristi u kuhanju, ali i u liječenju raznih bolesti.

Jabučni ocat je prepun vitamina

Jabučni ocat u sebi sadrži mnoge vitamine poput: A, B1, B2, B6, C, E, pektin, beta karoten kao i bioflavonoide. Bogat je i mineralima koji povoljno utječu na organizam kao što su: željezo, kalij, natrij, fosfor, kalcij, fluor i magnezij.

Jabučni ocat za poboljšanje zdravlja

Jabučni ocat je vrlo zdrav i njegova primjena je široka. Kako pomaže dijabetičarima isto tako smanjuje krvni tlak i pomaže onima koji pate od artritisa, alergija, gihta i gripe. Podiže raspoloženje i otklanja umor, bolove u mišićima i grčeve. Koristi se i u vidu obloga kod reumatskih bolesti i proširenih vena.

Jabučni ocat za dijabetes

Mnoga ispitivanja su pokazala da je utjecaj  jabučnog octa jako povoljan za dijabetičare. Pomaže kod poboljšavanja razine šećera u krvi i smanjuje trigliceride i kolesterol. Potrebno je popiti 2 žlice jabučnog octa prije spavanje za reguliranje šećera.

Jabučni ocat za mršavljenje

Jabučni ocat ubrzava metabolizam i poboljšava varenje. Omogućuje ubrzano varenje i proces trošenja kalorija. Beta karoten koji jabučni ocat sadrži je odličan za skidanje masnih naslaga. Preporučuje se uzimati obroka kako bi se smanjio apetit i povećao osećaj sitosti. Ovo je i odličan način čišćenja organizma i izbacivanja štetnih toksina. Potrebno je 2 žlice jabučnog octa rastvoriti u 1 čašu vode i popiti prije jela.