Lifestyle

Pazite, nisu sva ista

Koliko je suncokretovo ulje uistinu zdravo?

Koliko je suncokretovo ulje uistinu zdravo?

Postoje brojne zablude oko toga je li suncokretovo ulje zdravo ili nije bez obzira na to što se koristi u mnogim kućanstvima.

Suncokretovo ulje vjerojatno je najčešći odabir u kuhinji, no oduvijek se lome koplja o njegovoj kvaliteti i zdravlju... Neki smatraju da je suncokretovo ulje zdravije od životinjske masti, no činjenice pokazuju da jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke.

Je li suncokretovo ulje zdravo?

Suncokretovo ulje proizvodi se od sjemena suncokreta, neutralnog je mirisa i okusa te se najčešće koristi kao ulje za prženje ili kao dodatak u salatama. Možda je manje poznato da se suncokretovo ulje u kozmetici često koristi.

Važno je znati prepoznati dobro i loše suncokretovo ulje. Ono ulje koje najčešće nalazimo na policama u trgovinama je rafinirano te se razlikuje u sastavu i vrijednostima od hladno prešanog ulja suncokreta.

Samo se hladnim prešanjem ulja zadržavaju svi visokovrijedni sastojci sjemenki suncokreta. Ako je pravilno proizvedeno, suncokretovo ulje je prirodan izvor vitamina E i bogato je esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama.

Nedostaci suncokretovog ulja

Međutim, bez obzira na dragocjene sastojke koji su potrebni za naš organizam, postoje i nedostacisuncokretovog ulja. Sumnja se kako postoje povezanosti između ove vrste ulja i negativnih zdravstvenih reakcija poput nastanka raka.

Glavni nedostatak može nastati kod pretjeranog konzumiranja zbog visoke razine omega-6 masne kiseline. Premda je ona potrebna za naš organizam i dobra u prehrani, pretjerana konzumacija može dovesti do upala u tijelu i povećati šanse za pretilost kod osoba. Osim toga, kod osoba koje konzumiraju omega-3 masne kiseline može doći do neravnoteže u prehrani.

Prednosti suncokretovog ulja

Uz maslinovo ulje koje se često koristi u Hrvatskoj, suncokretovo ulje i dalje se koristi u većoj količini. Razlog za to je što ima visoku točku dimljenja, točnije, može podnijeti prženje.

Međutim, puno su veće dobrobiti ako se ulje ne prži već koristi sirovo. U tom slučaju organizam iz ulja može dobiti omega masne kiseline koje su inače dostupne i u kukuruznom i sojinom ulju. Zbog toga se koristi i u kozmetičke svrhe.

Sve u svemu, možete ga koristiti, no bilo bi dobro da je hladno prešano.