Pazite, nisu sva ista
Koliko je suncokretovo ulje uistinu zdravo?
Postoje brojne zablude oko toga je li suncokretovo ulje zdravo ili nije bez obzira na to što se koristi u mnogim kućanstvima.
Suncokretovo ulje vjerojatno je najčešći odabir u kuhinji, no oduvijek se lome koplja o njegovoj kvaliteti i zdravlju... Neki smatraju da je suncokretovo ulje zdravije od životinjske masti, no činjenice pokazuju da jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke.
Je li suncokretovo ulje zdravo?
Suncokretovo ulje proizvodi se od sjemena suncokreta, neutralnog je mirisa i okusa te se najčešće koristi kao ulje za prženje ili kao dodatak u salatama. Možda je manje poznato da se suncokretovo ulje u kozmetici često koristi.
Važno je znati prepoznati dobro i loše suncokretovo ulje. Ono ulje koje najčešće nalazimo na policama u trgovinama je rafinirano te se razlikuje u sastavu i vrijednostima od hladno prešanog ulja suncokreta.
Samo se hladnim prešanjem ulja zadržavaju svi visokovrijedni sastojci sjemenki suncokreta. Ako je pravilno proizvedeno, suncokretovo ulje je prirodan izvor vitamina E i bogato je esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama.
Nedostaci suncokretovog ulja
Međutim, bez obzira na dragocjene sastojke koji su potrebni za naš organizam, postoje i nedostacisuncokretovog ulja. Sumnja se kako postoje povezanosti između ove vrste ulja i negativnih zdravstvenih reakcija poput nastanka raka.
Glavni nedostatak može nastati kod pretjeranog konzumiranja zbog visoke razine omega-6 masne kiseline. Premda je ona potrebna za naš organizam i dobra u prehrani, pretjerana konzumacija može dovesti do upala u tijelu i povećati šanse za pretilost kod osoba. Osim toga, kod osoba koje konzumiraju omega-3 masne kiseline može doći do neravnoteže u prehrani.
Prednosti suncokretovog ulja
Uz maslinovo ulje koje se često koristi u Hrvatskoj, suncokretovo ulje i dalje se koristi u većoj količini. Razlog za to je što ima visoku točku dimljenja, točnije, može podnijeti prženje.
Međutim, puno su veće dobrobiti ako se ulje ne prži već koristi sirovo. U tom slučaju organizam iz ulja može dobiti omega masne kiseline koje su inače dostupne i u kukuruznom i sojinom ulju. Zbog toga se koristi i u kozmetičke svrhe.
Sve u svemu, možete ga koristiti, no bilo bi dobro da je hladno prešano.
Vezane vijesti
-
Iako je zima i vrijeme u kojem mnogi posežu samo za jako kaloričnom hranom i slasticama, ima nas kojima odgovara i dalje radije posegnuti za nečim lakšim i osvježavajućim.
-
Banana bread u malo drugačijem, čokoladno - proteinskom ruhu uz dodatak lagane kremice.
-
U ljudskom organizmu stalno se događa niz upalnih procesa. Neke od tih upala su pozitivne, a neke negativne.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!