Namirnica naših baka
Dolazi zima, a s njom i vrijeme kiselog kupusa
Kupus, pogotovo kiseli, odnosno fermentirani, prepun je vitamina i tijekom zime je neizostavna namirnica u mnogim jelima. Najbolje ga je kiseliti kod kuće jer je takav najukusniji.
Kiseli kupus je, vrlo pogrešno, zaprao sjajna hraan impresivnog udjelu hranjivih sastojaka, a obično jedemo samo preko zime jer spada u hranu koja se teže probavlja i nekima može loše sjesti na želudac.
Bez obzira na to, trebali bismo ga jesti cijele godine jer izvrsno čuva imunitet i opskrbljuje organizam potrebnom dozom vitamina.
Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini prije više od 2000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja. Kupus je preživio test vremena i postao je popularan prilog i začin jelima u mnogim kulturama. Iako je i svježi kupus vrlo zdrav, kiseli ima daleko veće zdravstvene dobrobiti.
Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti kupus koji ste kiselili sami.
No, zašto je kiseli kupus tako odlična namirnica?
Vrlo je hranjiv
Nema toga što nema u kiselom kupusu - prepun je vitaminom C, željezom, manganom, vitaminom B6, bakrom, kalijem, vlaknima, proteinima, a ima i nešto ugljikohidrata. S obzirom na to da prolazi fermentaciju, prirodni je izvor probiotika, odnosno zdravih bakterija koje povoljno utječu na naš probavni sustav i čuvaju naša crijeva od upala i infekcija.
Međutim, valja pripaziti s konzumacijom kiselog kupusa jer može sadržavati puno natrija. Imajte ovo na umu ako pazite na unos soli.
Poboljšava probavu
Probiotici u kiselom kupusu prva su linija obrane protiv toksina, prekomjernih plinova, nadimanja i zatvora te su korisni u osoba koje pate od Chronove bolesti. Poboljšavaju probavu, bakterijsku ravnotežu u crijevima, pogotovo kada je narušena uzimanjem antibiotika. Kiseli kupus stoga može smanjiti ili spriječiti proljev.
Čuva imunitet
Bakterije u probavnom sustavu imaju velik utjecaj na cjelokupno zdravlje u organizmu i s time i na imunološki sustav. Kiseli kupus čuva imunitet i održava ga na visokom nivou, zato ga je dobro jesti tijekom cijele godine, a pogotovo u razdobljima gripa i prehlada. Osim toga, jača sluznicu crijeva, a jača sluznica bolje sprječava da neželjene tvari dospiju u tijelo i izazovu kaos.
Liječi giht i čir na želucu
Rasol, sok dobiven kiseljenjem kupusa, prava je vitaminska bomba koja može pomoći u liječenju gihta, astme, reume i mnogih probavnih problema. Osim toga, od njega je koža čišća, a liječi i mamurluk.
Pomaže u mršavljenju
100 grama kiselog kupusa ima samo 18,6 kalorija što ga čini idealnom namirnicom za one koji žele smršavjeti. Kiseli kupus bogat je vlaknima, a takva hrana nas duže drži sitima, zbog čega kroz dan manje jedemo i tako unosimo manje kalorija. Neke znanstvene studije pokazale su da određeni probiotici u kiselom kupusu smanjuju količinu masti koju tijelo apsorbira kroz hranu.
Jača kosti
Vitamin K2 u kiselom kupusu igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Preciznije, vitamin K2 aktivira dva proteina koja se vežu za kalcij, glavni mineral koji se nalazi u kostima, a jedno istraživanje dokazalo je da ovaj vitamin smanjuje rizik od prijeloma kralježnice, kuka i fraktura ostalih kostiju za 60 do 81 posto.
Vezane vijesti
-
Odličan je za ljubitelje gin-tonika, a lako se priprema kod kuće.
-
Ovo je doručak za one koji su ujutro uvijek u gužvi, nevezano uz to rade li od doma ili putuju na posao...
-
Uz pile ispecite krumpire ili skuhajte mlince.
-
Nema problema - savršen čokoladni božićni kolač sprema se vrlo jednostavno i brzo, pa isprobajte ovaj recept.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!