Lifestyle

#zdravlje

Savjeti kardiologa - šest navika koje bi se trebale usvojiti nakon srčanog udara

Savjeti kardiologa - šest navika koje bi se trebale usvojiti nakon srčanog udara

Donosimo savjete kardiologa o koracima potkrijepljenim dokazima koje možete poduzeti kako biste ostali zdravi i spriječili potencijalno nove probleme.

Zadatak svakog srčanog bolesnika je učiniti sve da mu kvaliteta života bude zadovoljavajuća, u nekim slučajevima gotovo potpuno normalan. Naravno, morat ćete se pridržavati nekih pravila, ali to ne bi trebalo biti teško, s obzirom na to da su ona poželjna za svakog čovjeka, a ne samo za nekoga tko je preživio infarkt.

Savjeti kardiologa o koracima potkrijepljenim dokazima koje možete poduzeti kako biste ostali zdravi i spriječili potencijalno nove probleme su sljedeći:


1. Ne zaboravite na lijekove

Usko surađujte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili koji vam lijekovi trebaju i koje promjene u načinu života mogu biti najbolje za vas.


2. Pokrenite se

Nakon srčanog udara, vježbanje je ključno za obnavljanje kardiovaskularnog zdravlja i energije, kaže dr. Francisco Lopez-Jimenez, šef odjela za preventivnu kardiologiju na klinici Mayo u Rochesteru u Minnesoti.

Ciljajte na 150 minuta umjerene aktivnosti ( brzo hodanje ili tenis u parovima) ili 75 minuta energičnih aktivnosti (poput trčanja) - ili kombinacije oboje tjedno, sugerira dr. Suzanne Steinbaum, direktorica Ženskih organizacija sa sjedištem u New Yorku. Dva do tri dana treninga tjedno također su neophodni za oporavak, održavanje mišića i dobivanje snage.

"Pronađite aktivnost u kojoj uživate i držite se nje", kaže dr. Steinbaum. "Dosljednost vježbanju i uključivanje treninga snage dva puta tjedno povezano je s manjim rizikom od bolesti, jačim kostima i mišićima i poboljšanim mentalnim zdravljem."


3. Vodite računa o prehrani za zdravlje srca

Opskrbite se povrćem, voćem, orašastim plodovima, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, zajedno s ribom, nemasnim proteinima i nemasnom mliječnom hranom, savjetuje dr. Steinbaum.

Studije pokazuju koristi za zdravlje srca kada ova hrana zamjenjuje hranu koja nije dobra za vas, poput one s visokim udjelom zasićenih masti, prehrambenog kolesterola, transmasti i rafiniranih ugljikohidrata", kaže dr. Steinbaum.

Ova ne baš zdrava hrana može povećati krvni tlak, kroničnu upalu i razinu kolesterola, što sve pogoršava srčane probleme.


4. Prestani pušiti

Duhanski dim - iz prve i iz druge ruke - oštećuje krvne žile, što čini vjerojatnije da će se masne nakupine ponoviti, kaže dr. Karol Watson , profesor kardiologije na Medicinskom fakultetu David Geffen na UCLA-u.

"Također uzrokuje da se krv" lijepi "i sklonija je stvaranju ugrušaka", dodaje on, što bi moglo potaknuti novi srčani udar.


5. Pronađite načine za upravljanje stresom

Svi znamo kakav je osjećaj kad nam se krvni tlak digne od stresa. To nije dobro ni za potpuno zdravo srce, a istraživači trenutno ispituju jesu li stres i nezdrave navike poput prekomjernog pijenja možda još štetnije za one koji imaju povijest srčanih bolesti.

"Pronalaženje svakodnevne prakse koja vam može pomoći u suočavanju sa stresom važan je dio oporavka", kaže dr. Steinbaum. "Bez obzira radi li se o meditaciji, disanju, jogi ili nekom drugom obliku vježbanja, bitno je imati rutinu iz dana u dan." Konzistentan raspored spavanja koji uključuje sedam do devet sati po noći također može pomoći.


6. Vodite računa o kolesterolu

Morate smanjiti kolesterol u krvi. To je glavni uzrok arterioskleroze. Tome znatno doprinosi hrana bogata kolesterolom (žumanjak, jetra i druge životinjske iznutrice, svinjetina…) i zasićenim masnim kiselinama (punomasni mliječni proizvodi, mast životinjskog porekla). Kao što se zna, kolesterol može biti "loš" i "dobar". Kad raste "loši" kolesterol, snižava se razina "dobrog” i nastaje bolest. Za razliku od "lošeg", "dobar" kolesterol ne možemo unijeti hranom. On se proizvodi u organizmu prilikom umjerene fizičke aktivnosti. Redovito morate ići na krvne pretrage i pratiti razinu kolesterola. U vašoj situaciji, čak i najmanje povećanje treba shvatiti vrlo ozbiljno.


Reci što misliš!