Lifestyle

#sexfiles

Znate li što je erotska inteligencija i kako je aktivirati?

Znate li što je erotska inteligencija i kako je aktivirati?

Želite li svom seksualnom životu dati vjetar u leđa, isključite mozak i uključite tijelo. Kako? Otkrivamo vam korak po korak, u našim savjetima

Dani kada se inteligencija mjerila isključivo IQ-om srećom su iza nas. Dokazano je kako je emocionalna inteligencija jednako važna kao i akademska sposobnost za vođenje uspješnog života. No postoji još jedna vrsta inteligencije koja se često zanemaruje – ona za koju brojni stručnjaci vjeruju da je ključ za poboljšanje odnosa i povećanje sreće. 

Ona se naziva erotska inteligencija i nema nikakve veze s tečajem plesa uz šipku ili proučavanjem Kama Sutre. Ona uključuje njegovanje senzualnosti, tako da vaša seksualna samouvjerenost raste. Čini se da napokon dolazimo do zaključka kako u seksualni život vrijedi investirati. Istraživanje seksualnosti u današnje doba postaje tzv. mainstream.

1. korak

Postanite znatiželjni – Seksualna želja evoluira s godinama. Biti otvoren za nova iskustva od esencijalne

je važnosti za podizanje erotske inteligencije. Prikupite što više informacija kako biste mogli početi istraživati. Više predigre, više raznovrsnog seksa… Nemojte se ustručavati maštati – što hrabrije, to bolje. Trebate li inspiraciju, poslužite se erotskom literaturom.

Priuštite si senzualno tuširanje i fokusirajte se na svoje tijelo. Kako se osjećate kad spužvom prelazite preko kože? Koji su dijelovi tijela najosjetljiviji, koji vas škakljaju? Započinjući dan na ovaj način, otvorit ćete neke nove vidike.

2. korak

Koristite dodir – Od svih pet osjetila, dodir je najvažniji za povećanje erotske svjesnosti i poznat je kao majka svih osjetila, jer je to prvo osjetilo koje se razvije još kod embrija

Navika dodirivanja, u seksualnom i neseksualnom obliku, može biti podcijenjena u vezi. Oko 60 posto ljudi kaže da žele više maženja i dodira. Znamo da dodir potiče lučenje hormona zbog kojih se osjećamo dobro, poput oksitocina, i da je riječ o jednom obliku emocionalne komunikacije. U jednoj američkoj studiji dobrovoljci su isključivo dodirom pokušali emocionalno komunicirati, što je uključivalo ljutnju, strah, ljubav, zahvalnost,  suosjećanje i sreću, sa strancem koji je imao povez na očima. Emocije su se ispravno protumačile u gotovo 80 posto slučajeva. I dok je dodir važan kako bi nas emocionalno i erotski držao u ravnoteži, studije pokazuju kako je dodir u dugim vezama prisutan u prvih nekoliko godina veze, a onda nestane.

Isprobajte da-ne igru. Neka traje 15 minuta. Jedan partner dodiruje, a onaj koji prima dodir je bez odjeće, u potpunosti pasivan i fokusira se isključivo na senzaciju. Onaj koji dodiruje pokušava različite stvari – lagane dodire, škakljanje ili stiskanje. Dodirivanje intimnih područja je dopušteno, ali penetracija je zabranjena. Partner koji prima dodire mora reći da ili ne na svaku senzaciju i treba biti iskren. Riječ je o stjecanju uvida u ono što svatko voli i o stvaranju povjerenja. Nakon 15 minuta zamijenite uloge.

3. korak

Riskirajte – Kada uđu u vezu, kod većine parova nastaje sigurnost. To je dobro za emocionalno zdravlje, ali ako se partneri često maze, to vodi određenoj dozi aseksualnosti

Započnite ‘riskantnu’ komunikaciju u trajanju od 10 minuta. Jedan partner govori, a drugi sluša. Razmislite o tome što bi vas najviše plašilo da podijelite s partnerom. Što vas je taj tjedan učinilo ranjivom u vezi? To je ono što morate znati podijeliti. Vaš partner onda nastavlja sa svojim viđenjem onoga što ste rekli – i u vezi sa seksom i u vezi sa zajedničkim životom. Dopustite sebi da se osjetite ranjivo – to je ključ za dublju intimnost.

4. korak

Usporite – Pokret slow food stvoren je kao suprotnost fast food kulturi.

Usporavanje je alternativa i za preuranjene seksualne susrete koje pokušavamo ugurati u svoj hektični život. Cilj polaganog seksa više je izbjeći nego doživjeti orgazam. Takva vrsta seksa izvedena je iz tantričke tradicije, ali je postala mainstream. Cilj ovog tzv. cool seksa je izbjeći visokointenzivne osjećaje vrućeg seksa. Ne pokušavajte
dosegnuti vrhunac ekstaze; bitno je samo biti blizak s osobom s kojom ste intimni. I unatoč tomu što mislili, seks bez orgazma može biti vrlo energizirajući. Podiže vašu seksualnu energiju pa seksualno uzbuđenje dolazi puno prirodnije.

Polagano vodite ljubav. Pronađite dva do tri sata vremena tijekom kojih vas nitko neće ometati. Počnite tako što ćete sjesti jedno nasuprot drugome. Uspostavite kontakt očima uz duboko i usporeno disanje. Nakon toga prijeđite na lagano diranje, izbjegavajući genitalije i grudi, i budite svjesni svake senzacije. Možete se ljubiti, ali bez upotrebe jezika. To ne mora biti jako ozbiljno. Možete uključiti penetraciju, ali odbacite ideju da se nešto mora dogoditi i fokusirajte se na to da se stvari dogode spontano.

5. korak

Podesite mozak na eroticizam – Posljednjih godina znanstvenici su otkrili da je za orgazam zaslužan

moždani živac vagus. Ako se ne osjećate sigurno, ovaj će živac suzbiti orgazam. Osjećate li sram, krivnju ili strah zbog seksa u prošlosti, možda ste stvorili okidač za te osjećaje, čak i ako je to bilo davno. No još uvijek nije kasno da podesite svoj mozak na užitak.

Koristite afirmativnu misao, koja može dovesti do pozitivnih emocija u seksu. Recite u sebi: “Osjećam se dobro u vezi sa seksom”. Takva misao može promijeniti čak i neke podsvjesne obrasce.


Reci što misliš!