Lifestyle

#prehrana

Pet trikova koji će vam pomoći da kažete ne šećeru

Pet trikova koji će vam pomoći da kažete ne šećeru
@freepik

Ako detaljnije razmislite o vašoj prehrani vjerojatno ćete shvatiti da jedete dosta šećera. Radi se o navici koju dijeli velik broj ljudi, ali kojoj je moguće stati na kraj koliko god se teškim to činilo.

Ograničavanje unosa namirnica bogatih šećerom dobro je za liniju, posebno ako pokušavate smršavjeti.

Međutim, postoje i drugi još bolji razlozi zbog kojih biste trebali smanjiti unos šećera poput činjenica da ćete na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti visoki krvni tlak, spriječiti dijabetes tip 2, pomoći vašem oralnom zdravlju i održavati zdravu težinu.

Kad omiljene nezdrave poslastice zamijenite zdravijim opcijama poput voća i povrća moći ćete apsorbirati više hranjivih sastojaka koji vam pomoću pomoći na putu do boljeg ukupnog zdravlja.

Naravno, puno je lakše pričati o izbacivanju šećera, nego to stvarno i učiniti. Navika da jedete slatko pobunit će se protiv nagle promjene, ali umjesto da posustanete na samom početku i vratite se starim navikama "ubijanja" gladi krafnama i kolačima, pročitajte pet savjeta koji bi vam mogli pomoći da ne odustanete.

1. Počnite polako

Uspjeh će biti vjerojatniji ako počnete polako smanjivati unos šećera. Postepeno izbacujte namirnice koje redovito konzumirate sve dok ih sve ne uklonite iz prehrane.

2. Jedite više proteina

Budući da vam je cilj izbacivanje šećera iz prehrane, dan biste trebali započeti nečim hranjivim poput bjelančevina, kako bi vam se stabilizirala razina šećera u krvi. Proteini će spriječiti glad, ali i stati na kraj žudnji za šećerom.

3. Čitajte etikete

Možda će se dogoditi da iz prehrane izbacite čokoladno pecivo s kojim obično započinjete dan, ali ako ne čitate etikete na namirnicama vjerojatno ćete taj šećer unijeti kroz drugu hranu koju kupite. Prilikom čitanja etiketa, imajte na umu da šećer ne zove uvijek šećer i da ima svoje sinonime kao što su dekstroza ili maltoza. Ako stvarno želite izbaciti šećer iz prehrane informirajte se o različitim nazivima pa ćete znati što izbjegavati kada kupujete hranu.

4. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Još jedan trik koji će vam pomoći u izbacivanju šećera iz prehrane je biranje namirnica bogatih antioksidansima, poput voća i povrća.

5. Izbjegavajte tekući šećer

Šećer nije samo dio čokolada, peciva, sladoleda... On se nalazi i u sokovima i drugim napicima koje volimo konzumirati. Vjerojatno već znate da su sokovi koje pijete puni šećera, tako da ih je najbolje izbjegavati. Jednostavno kada ste žedni - pijte vodu!


Reci što misliš!