Lifestyle

Psiholog objašnjava

Koliko na ženin izbor muškarca utječe otac?

Koliko na ženin izbor muškarca utječe otac?
Pexels

Svaki odnos oca i kćeri je jedinstven. Dobra ili loša, veza će zauvijek biti tu. Psihologe zanima koliki utjecaj očevi imaju na složenu odluku izbora partnera

Ono što privlači pažnju psihologa jest koliko svi očevi, prisutni i odsutni, utječu na odgoj kćeri. Roditeljstvo uključuje ponašanja, mehanizme i misli koji se nesvjesno razvijaju kod djece tijekom odrastanja. I na kraju koliki utjecaj imaju na složenu odluku izbora partnera.

U svojoj knjizi "Between Fathers & Daughters: Strengthening & Rebuilding Relationships" psihologinja Linda Nielsen objašnjava koliko očeva prisutnost utječe na život djeteta. Nielsen pokušava pokazati kako roditelji utječu na odluke svojih kćeri kada su u pitanju karijera, ukus i školovanje. Posebno naglašava kako prisutnost ili odsutnost ocu mogu utjecati na odluke koje će kćer kasnije donijeti u vezi s romantičnim vezama. 

Nielsen objašnjava da otac koji je prisutan i njeguje nježnu i sigurnu vezu s kćerkom utječe na nju da traži intimnost i vjernog partnera. Jedna od najčešćih karakteristika žena koje su imale privržene roditelje je odlučnost prilikom donošenja svojih odluka. A s tim dolazi i samopouzdanje. Ne postoji strah od izražavanja mišljenja ili odbijanja loših kandidata.

S druge strane, odsutnost oca negativno utječe na karakter djevojčice. Žene koje imaju slab i nestabilan odnos s ocem vjerojatnije će odabrati partnera s kojim će imati više sukoba. Nedostatak sigurnosti i samopouzdanja može ih natjerati da se osjećaju više napadnuto. Stoga na kraju stvore odnose u kojima sebe doživljavaju kao inferiorne.

Nielsen opisuje kako očevi utječu na odnose svojih kćeri koristeći zanimljivu i korisnu metaforu da jasnije shvatite ideju. Imati zdravuvezu s ocem znači ići na tržište punim želucem. Odlučit ćete s više strpljenja i birati zdravije opcije.

S druge strane, loša veza s ocem znači da na tržište idete s praznim želucem. Kupujete prvo što nađete, bez obzira je li dobro za vaše tijelo ili ne.

Životistil


Reci što misliš!