ženski kantun
Hrana koja potiče proizvodnju kolagena
Kolagen je primarni strukturalni protein koji se može naći u različitim veznim tkivima našeg tijela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje kože elastičnom. Ako razina kolagena u vašem tijelu postane preniska, može doći do ubrzanog starenja i nastajanja bora. Želite li povećati količinu kolagena, neka se ove namirnice češće nađu na vašem jelovniku
Losos
Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je
cink. Također sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u
održavanju vlažnosti kože.
Juha od kostiju
Ona zapravo ne potiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni
oblik kolagena koji vaše tijelo može odmah iskoristiti. Juha od
pilećih i purećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava
zdravlje zglobova, a juha od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa
I koji održava zdravlje kože.
Jaja
Slično kao juha od kostiju, jaja također sadrže kolagen, u
žumanjku. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za
detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da
toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tijela.
Chia sjemenke
Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za hidrataciju
i obnavljanje stanica kože da bi ona izgledala mladoliko i
glatko.
Sjemenke bundeve
Bogate su cinkom i stoga, kao i losos, savršene za osobe kojima
nedostaje kolagena. Pržene sjemenke su najbolje jer su bogatije
hranjivim tvarima od sirovih.
Agrumi
Velika količina vitamina C koju sadrže agrumi pomaže
aminokiselinama u prozvodnji prolina, neesencijalne aminokiseline
koja sudjeluje u proizvodnji kolagena.
Zeleno povrće
Sadrži klorofil, pigment koji povisuje razinu prokolagena u koži.
Klorofil također štiti kožu od starenja jer ga tijelo koristi za
borbu protiv slobodnih radikala i UV-zraka.
Bobičasto voće
Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja
pomaže zaštititi kožu od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, te
zdravu količinu vitamina C.
Avokado
Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju razine kolagena u
tijelu. Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju
zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.
Rajčice
Bogate su likopenom koji štiti kožu od UV zraka te potiče sintezu
kolagena. Pečene rajčice sadrže visoku količinu likopena a sok od
rajčice ga sadrži najviše.
Vezane vijesti
-
Preskakanje obroka nije put koji vodi do ravnog trbuha. Štoviše, doručak nikada ne biste trebali izbjegavati jer je taj obrok važan za naše cjelokupno zdravlje i metabolizam.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Ako vas celulit na bedrima, stražnjici, trbuhu ili rukama čini manje samouvjerenima, niste sami. Prema pregledu objavljenom 2015. u American Journal of Clinical Dermatology, do 90 posto žena razvije celulit nakon puberteta, a i neki muškarci se suočavaju s pojavom rupica na koži.
-
U prošlosti obični ljudi u Japanu nisu mogli jesti puno riže jer je većina uroda bila rezervirana za plemstvo, a japanski poljoprivrednici su rižu koristili i za plaćanje poreza.
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!