fit kantun
Pripadate li "skinny fat" populaciji?
Osim masnoće koju vidimo, one potkožne, postoji i nešto što se zove visceralna masnoća. Ona se nalazi duboko u trbušnoj šupljini ispod mišića
Sve češće možete čuti izraze kako vježbanje i zdrava uravnotežena prehrana više nije samo stvar estetike nego i zdravlja. Lijepo oblikovano tijelo je zapravo samo finalni nusproizvod svega što osobe koje se bave tjelovježbom, ali i paze na svoju prehranu, rade svakodnevno.
Naime, osim masnoće koju vidimo, one potkožne, postoji i nešto što se zove visceralna masnoća. Ona se nalazi duboko u trbušnoj šupljini ispod mišića te oblaže organe kao što su jetra, bubrezi, srce i gušterača. Iako većinu ljudi na vježbanje i zdravu prehranu tjera prvenstveno odraz u ogledalu i ona masnoća koju možemo uštipnuti prstima, puno je opasnija upravo ova koju ne vidimo golim okom. Iako je ova „unutarnja“ masnoća nužna kako bi štitila organe, dokazano je da, ako je povišena, može dovesti do pretilosti, povišenja krvnog tlaka, raznih kardiovaskularnih bolesti, a spominju se i neke vrste tumora.
Kao što postoji razlika u postotku masnog tkiva kod žena i muškaraca, tako brojka varira i kada pričamo o visceralnoj masnoći – kod muškaraca ona ide do 20%, dok kod žena nalazimo u 5-8% od ukupne tjelesne težine.
No, ove brojke se mijenjaju kako starimo, tako da žene nakon ulaska u menopauzu radi smanjenog lučenja estrogena imaju veću opasnost od povišene visceralne masnoće; posebno ako ne paze na prehranu te ako se ne bave nekakvom aktivnošću.
FAKTORI KOJI UTJEČU NA VISCERALNU MASNOĆU
Osim genetike i starenja, na povišenje visceralne masnoće mogu utjecati razni faktori – od stresa i nedovoljnog sna, do konzumacije alkohola i procesirane hrane bogate lošim ugljikohidratima i mastima.
Dok potkožno masno tkivo, ono vidljivo, donosi i benefite poput lučenja hormona koji utječu na osjećaj gladi i reguliraju apetit, toliko i visceralna masnoća luči neke negativne i po organizam nepovoljne supstance. Naime, povišenje visceralne masnoće dovodi do tzv. zamašćivanja organa te remeti metabolizam.
Dok je potkožno masno tkivo vidljivo golim okom i možemo ga praktički „izmjeriti“ i štipajući se pred ogledalom, visceralnu masnoću možemo mjeriti na nekoliko načina, od kojih je većina relativno skupa i nepristupačna većini ljudi. Najčešća metoda je korištenje bioelektrične impedance. To je sprava s dvije elektrode pomoću koje struja prolazi kroz stopala ili ruke ispitanika.
KOLIČINA VISCERALNE MASNOĆE
Nakon svega ovoga postavlja se pitanje koje su granice skinny fat fenomena - visceralne masnoće, no na to pitanje još uvijek ne postoji jedan odgovor zbog nečega što se naziva kritična gornja granica visceralne masnoće ili CVATT koja je različita za svaku osobu.
Naime, postoje ljudi koju su naizgled vitki, no postotak visceralne masnoće im je visok.
Neka preporuka je da bi postotak trebao biti 5-9 % u odnosu na ukupnu količinu masnoće u tijelu.
Kako držati ove brojke pod kontrolom i biti zdrav?
Jednostavno! Baviti se redovito fizičkom aktivnošću te paziti na uravnoteženu zdravu prehranu bogatu vlaknima i s minimalno procesiranih namirnica. Zagarantiran recept s kojim će te biti vitki iznutra i izvana!
Vezane vijesti
-
Studija je pokazala da je želja za napretkom i promjenom donijela rezultate kod većine pacijenata
-
Koliko Amerikanci i Europljani vole osvježavajuću limunadu, toliko ljudi u Koreji obožavaju slatko-kiseli napitak od šipka i octa. Ali on je zapravo puno korisniji te navodno može pomoći da izgubite neželjene kilograme.
-
Višak kilograma s godinama se sve lakše lijepi na nas, pa nerijetko možemo čuti komentare tipa - još nedavno sam mogao smazati cijelo pile za ručak i ništa, a sad pojedem deset deka sira i dobijem kilu!
-
Salo oko trbuha može biti veći problem od kozmetičkog - ono je čimbenik rizika za ozbiljne zdravstvene probleme
Izdvojeno
-
Sveučilište u Zadru je suorganizator je znanstvenog skupa "Pakoštane - općina na dodiru jezera i mora", koji se jučer i danas održava u Pakoštanima.
-
Dnevni horoskop za subotu, 16. studenog, dan kada zvijezde poručuju...
-
Službenici Lučke kapetanije Zadar na poziciji pomorske nesreće obavljaju preliminarni očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.
-
Zbog utvrđene bakterije Salmonella Enteritidis s tržišta je opozvana serija otkoštenih i smrznutih "TataMata" – pilećih bataka i zabataka koje proizvodi Valipile iz Sesvetskog Kraljevca, a na tržište stavlja Stanić, izvijestili su u petak iz Državnog inspektorata.
Reci što misliš!