Lifestyle

fit kantun

Kuhate li na ovih pet načina, zaboravite na dijetu

Kuhate li na ovih pet načina, zaboravite na dijetu
RTL

Da, pržena hrana osvaja nas svojim masnim mirisom i okusom, no kuhana govedina, mekan je i ukusan specijalitet dostojan svakog pečenog odreska.

Na lešo

Svi smo odrasli na ‘mesu na lešo’ kako to popularno volimo zvati, no pritom smo zaboravili koliko kuhani komad govedine, junetine, piletine ili ribe može biti fin. Da, pržena hrana osvaja nas svojim masnim mirisom i okusom, no kuhana govedina, mekan je i ukusan specijalitet dostojan svakog pečenog odreska. S druge strane slaže se sa svakim prilogom i salatom pa morate priznati da će nekad umjesto komada pečenog mesa, fino poslužiti i ono kuhano. Da ne spominjemo kako ćete nakon kuhanja juhe s primjerice govedinom, imati zaokružen obrok – i nešto sa žlicom i nešto konkretno.

Unsplash

U pećnici

Ribu ne morate svaki put peći na tavi u ulju. Stavite ju u aluminijsku foliju, prelijte maslinovim uljem i limunom te dodajte peršin. Tako će se peći u zdravom soku, a ne u masnom ulju. I za ostale mesne proizvode, a i one nemesne radije birajte pećnicu.

Unsplash

Roštilj

Danas napraviti roštilj nije nikakav problem. Mnogi ljudi imaju električne roštilje koje koriste na balkonu, a u ponudi su i grill tosteri koji se mogu koristiti za tost, ali i za pečenje mesa te ribe. Na ovaj ćete način također izbjeći ulje. U konačnici, ako odlučite s prijateljima napraviti roštilj negdje na otvorenom, to će još biti i prilika za druženje.

Na pari

Ovo je najbolja tehnika za očuvanje hranjivih tvari i okusa namirnica, ali i najbolji način za pripremu hrane ako želite smršaviti. Kuhanje na pari je najjednostavnije ako posjedujete aparat za kuhanje na pari, ali nije nužno da se bacate u potragu za nečim ovakvim. Poslužit će vam jedan veliki lonac i metalno cjedilo. Očišćeno i oprano povrće stavite u metalno cjedilo koje ste stavili u lonac. U lonac stavite vode tako da ona tek dodiruje dno cjedila, ali ne i namirnice. Pokrijte poklopcem kako ne bi gubili paru. Štednjak uključite na najjače dok voda u loncu ne zakipi, a zatim smanjite jačinu vatre. Sam postupak varira od 5 do 10 minuta.

Unsplash

Na maslacu

Umjesto ulja možete koristiti maslac, kojem ćete kako ga namirnice upijaju dodavati malo vode. Tako ćete dobiti ne samo manje kaloričan obrok, nego i onaj kremastiji.

Dnevno.hr


Reci što misliš!