isprobajte!
Pivo - zabavno za piti, a možda još zabavnije kuhati s njim
Nema sumnje da je zabavno piti pivo, no uzimajući u obzir sve okuse koji se danas spajaju, što vas sprječava da taj napitak koristite i u kuhinji?
Tim se pitanjem bavi sve više kuhara koji smišljaju načine iskorištavanja prednosti tog alkoholnog pića. Većina ljudi koji ponešto znaju o hrani upoznati su s upotrebom pive u marinadama, pogotovo za velike komade mesa.
Primjer je proslavljeni kuhar Daniel Achilles koji se prisjeća takve pripreme svinjetine.
"U meso bi umasirali začine i limun, zajedno s pivom, a zatim bi ga ostavili 24 do 48 sati. To je zapravo bilo to", otkriva taj kuhar iz berlinskog restorana Reinstoff.
Ova metoda upotrebe piva nije nova, no dobar je primjer kvalitete koje pivo kao sastojak donosi na stol.
"U ovom slučaju pivo ima nekoliko efekata", tvrdi Achilles. Meso preuzima okus piva, slad u sebi ima šećera i zbog toga omogućava karamelizaciju, a kvasac omekša meso.
Uzimajući te prednosti u obzir lako je smisliti načine upotrebe piva i kod drugih jela. Ograničenje je u načelu samo kreativnost kuhara, ističe Sandra Ganzenmueller koja radi za skupinu njemačkih sommeliera za pivo.
"Kuhar može dodati pivo umaku, staviti ga na vrh deserta ili ga koristiti za pečenje kolača", rekla je stručnjakinja.
Važno je zapamtiti da nisu sva piva ista, pa je svako dobro za neko jelo. Ganzenmueller početnicima preporučuje tamna piva koja zbog velike količine slada daje moćan okus većini jela.
Zahvaljujući craft pivskoj sceni danas na svijetu ima više vrsti piva nego ikada - za piće, pa i za kuhanje.
"U Njemačkoj postoji 150 registriranih tipova piva, poput belgijskog voćnog piva, koje mi ovdje možda i ne bi priznali kao pivo", dodaje Njemica. U tu brojku nije uključen ni veliki broj eksperimentalnih piva iz craft pivovara.
Kanadski publicist Stephen Beaumont, stručnjak za craft pivo, dugo zna da ogroman novi asortiman neobičnih, lokalno proizvedenih piva nije samo za piće. U svojoj kuharici "The Beer & Food Companion" pokazuje sve načine kako se ona mogu iskoristiti. Knjiga sadrži recepte s pivom za jela poput gorušice i umake za steak ili losos.
Iznimna mnogostranost piva je inspirirala neke restorane da smisle jelovnike u potpunosti orijentirane na nj, pogotovo u gurmanskom svijetu, naglašava Achilles, a sve veći broj vrhunskih restorana u svoje redove prima i sommeliere koji preporučuju koje pivo uzeti uz koje jelo.
Vezane vijesti
-
Kaže se da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro pripaziti kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život!
-
Istraživači su upozorili na to da bi samo četiri velike čaše piva ili male čaše vina tjedno mogle udvostručiti šanse za probleme s kratkoročnim pamćenjem i prostornom percepcijom. Tvrde da bi ovi problemi mogli dovesti do demencije ako se te količine ne smanje do granica sigurnog pijenja.
-
Trenutna je globalna preporuka za unos voća i povrća (koju je 2003. godine postavila Svjetska zdravstvena organizacija) minimalno 400 g dnevno. U međuvremenu, nacionalne smjernice predlažu da se nastoji konzumirati pet obroka povrća/mahunarki i dva obroka voća dnevno.
-
Ispijanje piva omiljeni je ritual ljudi iz svih sfera. Međutim, pjenušavi napitak može uzrokovati niz zdravstvenih problema.
Izdvojeno
-
Trasa utrke je uz samu obalu, pružajući sudionicima priliku da uživaju u predivnom ambijentu i jedinstvenom božićnom ugođaju našeg grada.
-
Šampon za suho pranje ili suhi šampon često se predstavlja kao brzo i jednostavno rješenje za osvježavanje i "maskiranje" masne kose, ali mnogi koji ga koriste, posebno oni s masnijim vlasištem, ne dobiju uvijek očekivane rezultate. No, jedan jednostavan trik, koji je nedavno postao viralan na TikTok-u, mogao bi to promijeniti.
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
Reci što misliš!