Lifestyle

sezona kupanja i sunčanja

Pripremite svoju kožu za sunce - hranom

Pripremite svoju kožu za sunce - hranom
Bojan Bogdanić

Priroda se, kao i u svemu drugom, pobrinula za nas pa nam prije kasnoproljetnih i ljetnih zvizdana dala obilje povrća i voća koje trebamo jesti kako bi nam koža neokrznuta prošla kroz ljeto

Sada je vrijeme da u većim količinama jedete mrkvu, jagode, kiwi, limun, orašaste plodove, tamnozeleno lisnato povrće i potrošite zalihe prošlogodišnje rajčice koju ste pretvorili u sok ili pelatte.

Naime, rajčica je puno djelotvornija u kuhanom obliku zbog likopena koji organizam  puno bolje iskoristi kad prođe termičku obradu. Rajčica osim likopenom, obiluje vitaminima A, C, E i bioflavonoidima te pomaže tijelu protiv upala  koje nastaju djelovanjem UV zraka.

Orašasti plodovi obiluju vitaminom E koji je u kombinaciji s vitaminom C (kiwi, limun,paprika) pouzdan zaštitnik kože od štetnih zraka, a važno ga je unijeti u malo većim količinama u organizam zbog beta karotena koji umanjuje njegovo djelovanje, no donosi druge blagodati.

Žuto i narančasto povrće i voće te tamnozeleno lisnato povrće obiluje spomenutim beta karotenom koji se popularno naziva i "prirodni suncobran" stoga navalite na špinat, blitvu, mrkvu, marelice, dinje i popularni batat.

Pouzdajte se u prirodu, uživajte u njezinim blagodatima, čuvajte je i ona će vam višestruko vratiti. Osim što ćete pomoću ovih namirnica zaštititi kožu, proljepšati ten, sasvim sigurno ćete skinuti i pokoji kilogram viška i ojačati imunitet. 

Metro-portal.hr


Reci što misliš!