fit kantun
Vjerujete li i vi u ovaj mit o mršavljenju?
"Proširio mi se želudac", obično kažemo kada primijetimo da možemo pojesti više i da smo češće gladni. No može li se želudac zaista proširiti i o čemu se zapravo radi kada primijetimo da nam treba više hrane da napunimo želudac?
Želudac je elastični, mišićavi organ i kada u njega unesemo veću količinu hrane ili tekućine, proširi se kako bi u njega stalo sve što smo unijeli. No želudac se proširi samo privremeno. Nakon što ono što smo konzumirali prođe kroz želudac i nastavi svoj probavni put, želudac se počinje smanjivati, odnosno vraćati u normalnu veličinu.
Dakle, ako se pitate može li se želudac proširiti ili smanjiti
ovisno o tome koliko jedemo, odgovor je sljedeći: povremeno
prejedanje neće trajno proširiti želudac i nećete biti gladniji.
Ipak, neka istraživanja ukazuju na to da smanjeni unos hrane s
vremenom može smanjiti kapacitet želuca, vjerojatno zato što
stijenka želuca postane manje rastezljiva (i obrnuto kod
debljanja). Dakle, nije točno da nam se poveća ili smanji
želudac, već se poveća ili smanji elastičnost želuca. Najbolja je
potvrda za to činjenica da pretili ljudi u globalu nemaju
veće želuce od mršavijih ljudi.
Prazan želudac je kao organ uvijek iste veličine i ima zapremninu
od samo 75 mililitara. No elastičan je poput balona i može
višestruko povećati svoj volumen. Normalno se kod konzumacije
hrane proširi do zapremnine od jedne litre, a nakon (pre)obilnog
obroka i do dvije litre, ističe gastroenterolog, prof. dr.
sc. Milorad Opačić iz zagrebačke Poliklinike
Amruševa.
Kada želimo jesti, mozak šalje signal želucu da je hrana na putu.
Mišići želuca tada se opuste i želudac se pripremi na to da će se
napuniti hranom. Kada hrana prođe kroz probavni trakt, želudac se
vrati u prvobitnu veličinu.
Želite li smanjiti elastičnost želuca, a time i manje jesti,
najvažnije je prestati se prejedati te smanjiti unos kalorija. U
jednoj studiji pretili ispitanici bili su ograničeni na 1000
kalorija dnevno tijekom jednog mjeseca i u tom periodu
kapacitet želuca smanjio im se za 36 posto. Pročitajte i 13
najlakših načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje.
Nadalje, iako hrana koju jedemo prolazi kroz želudac,
i mozak ima veliki utjecaj na osjećaj gladi, sitosti i
konzumaciju hrane. Kada se želudac tijekom jela proširi do
određene granice, šalje mozgu signal da više niste gladni. No
kada prejedanje i jedenje izvan granice osjećaja sitosti postane
redovito, taj prirodni refleks oslabi. Pročitajte i 3 obroka
uz koje mršavite potpuno siti.
Brzina kojom jedemo također utječe na to kako želudac signalizira
mozak. Mozgu treba neko vrijeme da shvati da smo siti, pa kada
jedemo brzo lakše se prejedemo jer mozak ne stigne procesuirati
da smo siti.
Bez obzira na to želite li povećati ili smanjiti elastičnost želuca, volumen hrane pri tome ima veliki značaj, piše Zadovoljna.
Na primjer, kada jedemo čips, konzumiramo puno kalorija, ali malo
volumena. S voćem i povrćem, s druge strane, unosimo namirnice
većeg volumena, ali s manje kalorija. A s hranom većeg volumena
lakše ćete napuniti želudac nego s hranom manjeg volumena kao što
je čips. Postoji i dijeta bazirana na konzumiranju "voluminozne"
hrane, odnosno na namirnicama bogatima vodom kao što su voće,
povrće, juhe i gulaši koje će nas zasititi bez unosa prevelikog
broja kalorija.
Ako mislite da vam se elastičnost želuca proširila te ste
stalno gladni:
1. Povećajte unos "voluminozne" hrane.
2. Jedite pet manjih obroka dnevno.
3. Jedite sporo.
Vezane vijesti
-
Na dijeti ste i strogo pazite na svoju prehranu, a onda vam se omakne 'cheat day' pa pojedete sve slatko što imate u kuhinji? Sada više ne
-
Detoks plan ne zagovara post, sadrži sve skupine hrane te ga zdravi ljudi koji žele skinuti višak kilograma mogu koristiti na duge staze, kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender
-
Keto dijeta jedna je od popularnijih u svijetu mršavljenja, a postoji nekoliko zamki takve vrste prehrane koje bi bilo dobro zaobići, piše Men's Health.
-
Ako vodite računa o održivosti, možda mislite da je vegetarijanstvo ili veganstvo jedan od načina da smanjimo svoj utjecaj na okoliš i planetu. Ali postoji i klimatarijanstvo.
Izdvojeno
-
Međunarodni istraživački tim pod vodstvom Ivana Đikića s Instituta za biokemiju II Goethe Sveučilišta u Frankfurtu otkrio je novi mehanizam ključan za proizvodnju staničnih proteina, koji otvara vrata dijagnosticiranju niza bolesti uključujući određene vrste raka, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, objavljeno je u časopisu Science.
-
Večeras, 16. studenoga, priliku da uživati u jedinstvenom programu ovog fenomenalnog zbora imat će zadarska publika, u HNK u Zadru, a sutra zagrebačka publika u Lisinskom.
-
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda na ročištu zakazanom za 10 sati odlučuje o određivanju istražnog zatvora bivšem ministru zdravstva Viliju Berošu koji je nakon uhićenja i ispitivanja u Uskoku prenoćio u policijskom pritvoru. Vili Beroš prvi je put dao izjavu nakon uhićenja.
-
Predstavu izvodi sjajni Ivan Raffaelli čija izvedba oživljava lik oca suočenog s dubokim i izazovnim pitanjima roditeljstva
Reci što misliš!