Lifestyle

#pre

Nova hit dijeta koja osvaja svijet, uz klimatarijansku prehranu pazite na sebe, ali i na okoliš

Nova hit dijeta koja osvaja svijet, uz klimatarijansku prehranu pazite na sebe, ali i na okoliš

Ako vodite računa o održivosti, možda mislite da je vegetarijanstvo ili veganstvo jedan od načina da smanjimo svoj utjecaj na okoliš i planetu. Ali postoji i klimatarijanstvo.

Što je klimatarijanska prehrana?

Jednostavno rečeno, klimatarijanska dijeta potiče jedenje manje nekih namirnica, a više drugih. Iako je prehrana zasnovana na biljkama korijen održivosti, povrće uzgojeno u staklenicima koje leti diljem svijeta da bi došlo do našeg tanjura zapravo može povećati ugljični otisak koji ostavljamo. 

Zato stručnjaci iz Lifesuma sugeriraju da klimatarijanstvo može poboljšati zdravlje i spasiti planet smanjenjem CO2 za jednu i pol tonu godišnje. Iako se potiče jedenje manje mesa, ne treba ga potpuno izbaciti. Glavni cilj ovakve prehrane je jesti više biljne hrane uz ograničavanje ili eliminiranje životinjskih proizvoda. Biljna hrana, općenito, ima niži ugljični otisak od hrane životinjskog podrijetla, a voće i povrće posebno niski, kaže dr. Alona Pulde za Hello. Klimatarijanska prehrana nije samo ono što jedete nego i način na koji kupujete i spremate hranu.

"Kupujte samo ono što vam je potrebno kako biste izbjegli bacanje hrane i napunite svoj zamrzivač ostacima", dodaje dr. Pulde. 

Koje su prednosti klimatarijanske prehrane?

Pokazalo se da klimatska dijeta usredotočena na cjelovitu biljnu hranu smanjuje rizik od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, autoimunih bolesti i pretilosti, istovremeno povećavajući ukupnu vitalnost, mentalno zdravlje i dugovječnost, ističe dr. Pulde. 

"Neki ljudi čak primjećuju da im se koža čisti od mrlja ili akni - ili jednostavno izgleda zdravije i mlađe."

Stručnjaci također tvrde da ovom jednostavnom promjenom prehrane možete uštedjeti tonu emisije CO2 godišnje.

Što možete jesti ako slijedite klimatarijansku prehranu?

Ekojunacima klimatarijanske prehrane smatraju se leća i grah, lokalno uzgojeno sezonsko voće i povrće, cjelovite žitarice, uključujući tjesteninu, smeđu rižu i pšenicu, orašasti plodovi i sjemenke te piletina.