Lifestyle

#odgoj

Očevo mentalno stanje i raspoloženje može ozbiljno utjecati na razvoj djeteta

Očevo mentalno stanje i raspoloženje može ozbiljno utjecati na razvoj djeteta
Thinkstockphotos.com

Stotine istraživanja su pokazala da je očeva ljubav jednako važna za dijete kao i majčina. Bilo da se radi o ljubavi ili odbijanju, mami ili tati, oboje utječe na dječje ponašanje, emocionalnu stabilnost, samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Psiholog Ronald P. Rohner sa Sveučilišta u Connecticutu tvrdi kako u nekim slučajevima nedostatak očeve ljubavi igra veliku ulogu u djetetovom problemu s osobnošću i korištenjem opijata. Također, prisutnost očeve ljubavi poboljšava djetetovo emocionalno i psihičko zdravlje. Većina ljudi je na sreću svjesna tatinih učinaka na djecu.

Očevo mentalno stanje direktno utječe na njegovu djecu

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu su proveli istraživanje u kojem su, osim važnosti očeve uloge, dokazali i da očevo mentalno zdravlje i raspoloženje ima dugoročne učinke na dijete.

730 obitelji je sudjelovalo u istraživanju i programu koji su istraživači osmislili. Fokus je bio na stresu roditelja te njihovoj depresiji ili anksioznosti. Otkrili su da ti problemi kod roditelja utječu na njihovo ponašanje prema djeci i posljedično na razvoj djeteta.

Jedno od najzanimljivijih otkrića je da očevo mentalno zdravlje ima dugotrajan utjecaj na dječje socijalne vještine (kao npr. samokontrola i surađivanje). Kod male djece više utjecaja ima očeva depresija na razvoj socijalnih vještina, nego što to ima majčina depresija ili anksioznost.

Istraživanje je pokazalo kako očev stres vezan uz odgoj ima posebno štetan učinak na djetetov razvoj kada su djeca između 2. i 3. godine života – čak i uz majčino pozitivno prisustvo i utjecaj. Kao što se može očekivati, očev stres ima više utjecaja na razvoj dječaka nego na djevojčice.

Ova istraživanja potvrđuju da se otac mora brinuti za svoje psihološko zdravlje kako bi mogao odgajati i brinuti se za svoju djecu.

Pozitivna stvar koja je proizašla iz istraživanja je da sad imamo znanstveni dokaz o tatinoj ulozi kod odgoja djeteta. Ona je jednaka kao mamina i ključna je kako bi dijete učilo i odrastalo onako kako treba.

Mijenjanje očeva raspoloženja

Roditeljstvo je stresno i zastrašujuće, o tome nema govora. Posebno za nove roditelje. Ispod su navedeni neki načini kako bi ti kao tata mogao smanjiti negativan utjecaj stresa na djecu:

Prihvati činjenicu da si pod stresom - Razumijevanje i prihvaćanje da je stres dio odgajanja djece, je ključ za smanjivanje utjecaja stresa na tvoje raspoloženje. Ako ga očekuješ i pripremiš se, možeš smanjiti broj negativnih reakcija koje pokazuješ.

Shvati koji su ti okidači i čim prije dođi k sebi - Razumijevanje sebe i učenje o sebi je nešto najbolje što možeš napraviti za sebe. Prepoznaj koje situacije, misli ili trenutci te najviše uznemiruju. Mogu li se one izbjeći? Što možeš napraviti da izbjegneš takve situacije ili ih bar smanjiš?

Uzmi malo vremena za sebe i radi stvari koje ti smanjuju stres, bavi se sportom ili hobijem ili se prošeći kroz šumu ili po plaži.

Potraži pomoć - Ako se osjećaš kao da ti je previše obaveza ili imaš problema s depresijom, anksioznosti ili mentalnim zdravljem, potraži profesionalnu pomoć. To je iznimno bitno za tebe i tvoju djecu.

Za primjer razmotri model sigurnosti u avionu. Naime, uputa je da prvo sebi staviš masku s kisikom, a onda da pomogneš drugima.

Poanta je, ne možeš pomoći drugima ako si ti u problemima.


Reci što misliš!