#zdravživot
Uz domaći kefir do uštede i zdravlja
Jeste li znali da ovaj ukusni i hranjivi mliječni napitak možete napraviti sami i bez puno truda? Pritom ćete uštedjeti i učiniti dobru stvar za sebe i bližnje.
Kefir gljiva, Tibetanska gljiva (kefirna zrnca)
Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se može vrlo jednostavno proizvesti u kućnoj radinosti. Može se, naravno, kupiti i u dućanu, ali, osim po imenu, ta dva napitka nisu jednaka. Želite li kefir gljivu ili ju imate i želite darovati možete ostaviti kontakt podatke u komentarima ispod članka.
Domaći kefir radi se pomoću gljive Kefira. Gljiva Kefir (kefirna zrnca) se tako konvencionalno naziva, ona zapravo nije gljiva nego zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne masti.
Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći.
Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir? Razlozi su sljedeći – domaći kefir je osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji okus po ljetu nego po zimi. Industrijski kefir se može proizvoditi brže i u velikim količinama. No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema.
- na regulaciju krvnog tlaka
- liječi kardiovaskularne bolesti
- snižava kolesterol
- jača imunitet
- kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora
- kod oboljenja jetre i bubrega
- kod unutarnjih i vanjskih čireva
- liječi upale – antibiotsko djelovanje
Neki svakodnevni korisnici kefira su nam u razgovoru prijavili i gubitak kilograma i poboljšanja tena.
Kako napraviti domaći kefir?
Ovo je vrlo jednostavno. Treba vam gljiva Kefir, mlijeko i posuda. Ubacite gljivu i mlijeko u posudu, ostavite na nekom mjestu (temperatura treba biti veća od 10 C‘) i nakon dan do dva izvadite gljivu iz posude. Ono što je ostalo je domaći kefir. Gljivu ubacite u novu posudu za novi kefir. Ako ne želite odmah raditi novi kefir, možete ju skladištiti u vodi.
Važno: Kefir ne smije doći u doticaj s metalom – posuda u kojoj se radi ne smije imati metalni čep, ne smije se koristiti metalna žlica za miješanje i vađenje gljive.
Gdje nabaviti gljivu Kefir?
Gljive Kefir (kefirna zrnca) se ne prodaju po dućanima. Gljivu možete nabaviti od nekoga tko ju ima. Naime, gljiva se brzo razmnožava i dijeli, piše portal Kreni zdravo.
Kefir za zdravlje i uštedu
Ako ste ljubitelj kefira, radeći domaći kefir ćete i uštedjeti, i to na litru kefira 6 kuna (litra mlijeka na dan kada se radi ovaj članak košta 6 kuna, a litra kefira oko 12).
Ako vaša obitelj popije litru kefira dnevno, godišnje ste uštedjeli 2.190 kuna.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
U nastavku Plesne sezone u Kazalištu lutaka, Zadarski Plesni ansambl izvodi predstavu METAMORFOZE autorice Josipe Štulić
-
Inauguracijska misa za pontifikat novog pape Lava XIV. održat će se u nedjelju 18. svibnja na Trgu svetog Petra, objavio je Vatikan u petak.
-
Tri obrazovna sindikata koji su u petak u Zagrebu organizirali prosvjed zbog nezadovoljstva koeficijentima i sustavom ocjenjivanja poručili su da se ne daju gaziti, da će pokrenuti sudske procese protiv ministara Radovana Fuchsa i Marina Piletića, a najavili su i mogući štrajk u školama.
-
Grad Zadar, u sklopu projekta ZD-154-ML, provodi aktivnost pod nazivom “Postani gradski vijećnik! (na jedan dan)” te poziva sve zainteresirane mlade od 13 do 30 godina da se prijave. Projekt “ZD-154-ML” provodi se u partnerstvu s udrugom Prizma, udrugom Ahimsa, udrugom Treće prostor i udrugom CINAZ čiji je cilj uključiti mlade u proces izrade Programa za mlade Grada Zadra.
Reci što misliš!