Lifestyle

skinite kilograme

Na što morate pripazitit kod pripreme svog omiljenog smoothieja

Na što morate pripazitit kod pripreme svog omiljenog smoothieja
Thinkstockphotos.com

U pripremi zdravih, brzih i ukusnih doručaka i međuobroka, prvo mjesto zauzimaju smoothieji. Brzo i lako se spremaju te kada se koriste ispravne namirnice pomažu u gubitku suvišnih kilograma.

Međutim, dosta ljudi se "zanese" i u svoje napitke stavlja namirnice koje taj zdravi obrok pretvore u pravu "bombu". Kako ne biste napravili takve pogreške, donosimo vam popis namirnica koje biste trebali izbjegavati "blendati" u svoj smoothieji.

Med

Med koliko je i zdrav, toliko je i kaloričan. Mnogo recepata koje možete skinuti i pronaći na internetu predlažu da u svoje smoothieje stavite nekoliko žlica meda, ali tim potezom vi svom napitku dodajete 200 nepotrebnih kalorija. Ako u njega stavljate voće (a većina ne može ni zamisliti smoothie bez voća), od njega ćete dobiti sasvim dovoljnu količinu šećera. No, ako vam šećer iz voća nije dovoljan zaslađivač, med možete zamijeniti s cimetom i tako izbjeći dodavanja dodatnih šećera.

Previše maslaca od orašastih plodova

Postoji jako puno recepata koji uključuju dodavanje maslaca od orašastih plodova kako bi se dobila kremastija tekstura i pojačao okus, međutim većina pretjera u dodavanju ove namirnica. Najpopularniji je definitivno maslac od kikirikija, a tu se javlja još jedan problem, većina dodaje kikiriki maslace koji su prepuni šećera jer su kupljeni u običnom supermarketu. Tu morate jako paziti i uvijek provjeriti koliki je postotak šećera u takvom tipu proizvoda. najbolja opcija jest kupiti maslac u nekom od specijaliziranih i provjerenih bio dućana. Sasvim je dovoljno sa stavite jednu malu žličicu omiljenog maslaca, koji će vam dati kremastu teksturu uz minimalno kalorija. 

Voćni jogurti

Kremasta tekstura se često postiže i s jogurtima, no ni slučajno ne biste smjeli koristiti jogurte koji u sebi imaju obrađeno voće jer biste tako u svoje tijelo unosili ogromne količine šećera! Ono što većina još uvijek na jedan način ne može prihvatiti jest činjenica da voćni jogurti jednostavno nisu zdravi. Koliko god u njihovom nazivu stajala riječ "voće", riječ je uglavnom o proizvodu koji je gotovo pa sami šećer. Stoga su nemasni tipovi poput grčkog jogurta uvijek bolja opcija. 

Previše mliječnih proizvoda

Izbjegavajte ih pripremati svaki put ili svakoga dana isključivo s mliječnim proizvodima jer vam to neće pridonijeti u gubitku kilograma, a i imat ćete problem jer prevelik unos te skupine namirnica nije dobar za zdravlje. Probajte zamijeniti jogurt i mlijeko nekada s vodom ili kokosovim mlijekom, koji će vam dati željenu teksturu, bez prevelikog unosa laktoze. 


Reci što misliš!