3, 2, 1, kuhaj!
Zašto je mužar idealno pomagalo svakog kuhara?
Većina kuhara amatera kod kuće nema mužar ga smatraju nepotrebnim, a zapravo ne znaju da je to jedna od najvećih grešaka koju su ikada napravili! Donosimo vam pet razloga zašto!
Bez obzira je li od porculana, kamena ili tvrdog drveta, mužar (avan ili stupa) je jedno od najvažnijih kuhinjskih pomagala.
Sastoji se od posude i tučka pomoću kojeg se različiti sastojci drobe, mrve, usitnjavaju i miješaju prilikom pripreme hrane. Rabi se još od doba starog Egipta pa sve do Rimljana, koji su ga spominjali u svojim spisima kao alat pri spravljanju lijekova, te stoga ne čudi što je mužar, uz štap sa zmijom i zeleni križ, jedan od simbola farmacije.
Mužar je jedno od onih kuhinjskih pomagala za koje ste uvjereni da vam ne treba, no koriste ga profesionalni kuhari koji ne prakticiraju uporabu blendera i multipraktika, i to zbog ovih pet najvažnijih razloga:
1. Iskoriste se sve vrednote iz začina
Nožem sitno isjeckano svježe ili sušeno začinsko bilje dodat će potrebnu aromu svakom jelu. Međutim, dokazano je da isto bilje ispušta 10 puta više esencijalne arome ako je zdrobljeno u mužaru te će tako vaše meso lakše upiti marinadu, a pesto za tjesteninu biti ukusniji.
2. Korištenjem ujedno trošite dodatne kalorije
Ukoliko trebate miks začina kojim ćete natrljati odrezak, tada ćete sastojke pripremiti u tren oka, u svega nekoliko pritisaka tučkom bit će izmrvljeni ugrubo. Ukoliko vam je potrebna mješavina začina za umake, morat ćete malo jače stisnuti rukom kako bi dobili čudesan prah. Vjerujte nam, više nikada neće kupovati samljeveni papar ili kupovni čaj u vrećici kada probate onaj iz mužara! A i vaše tijelo će vam biti zahvalno jer ste se malo razgibali…
3. Ruke vam više nikada neće imati miris češnjaka
Mužarom ćete uspjeti usitniti češnjak maksimalno, bez da vam neugodan miris ostane na rukama.
Naravno, prilikom rukovanja s mužarom valja pripaziti na pritisak tučka o posudu, pogotovo ako koristite onaj izrađen od porculana ili stakla. Postoji vrlo mala mogućnost, pogotovo ako tučkom lupate po posudi, da se odlome komadići keramike ili stakla i ostanu u smjesi sa začinima. Upravo je na to upozorio i chef Mate Janković, pokazujući natjecateljima kako se pravilno rukuje s mužarom.
Vezane vijesti
-
Općenito je pravilo da je redovita konzumacija kulinarskih začina vrlo zdrava navika. To je zato što se sastoje od velikog broja fitonutrijenata koji djeluju kao prirodni antioksidansi i pomažu u sprječavanju određenih složenih patoloških stanja.
-
Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu ili uvijek spremne začine za dodavanje u jelo nadohvat ruke.
-
Zdrava prehrana i dovoljno fizičke aktivnosti ne mogu riješiti svaki zdravstveni problem, ali to je ipak vrlo moćna kombinacija kad je riječ o zdravlju srca.
-
Nedavna studija pokazala je da je konzumacija hrane s puno raznovrsnih začina umjesto soli rezultirala manjim unosom natrija dnevno, i to za gotovo 1000 miligrama dnevno.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!