#kućanstvo
Kako očuvati začinsko bilje prije nego ono uvene?
Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu ili uvijek spremne začine za dodavanje u jelo nadohvat ruke.
Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerojatno se pitate što ćete sa svim tim biljem! Prije nego li zaključite kako je vrijeme začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina. Na taj ćete način uvijek imati spremno bilje u kuhinji.
Sušenje začinskog bilja
Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku. Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete konzumirati sve biljke dok su svježe. Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: Sušenje na zraku ili u pećnici.
Smrzavanje
Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja.Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo. Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić.
Čuvanje u ulju
Umjesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli začinsko bilje. Neka ono bude kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti usitnjene začine. Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana jela u koja ne želite dodavati previše vode.
Čuvanje u soli
Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja. U steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli, piše Living.
Vezane vijesti
-
Mnogima je danas život bez perilice posuđa nezamisliv, no da bi perilica dugo i kvalitetno prala posuđe potrebno se posvetiti i njezinom održavanju, a korak je to koji mnogi preskaču ili zaboravljaju.
-
S ovim trikovima kućanski poslovi će vam oduzimati puno manje vremena, a sve će biti besprijekorno čisto.
-
Kamenac koji se skuplja na slavini u kuhinji doista je teško iskorijeniti, ma koliko god da smo revni i redovito je čistimo.
-
Najlakši i najbrži način pranja tenisica jest ubacivanje u perilicu rublja – zaboravimo na njih nekih sat vremena, a izađu kao nove. Stručnjak i vlasnik jedne tvrtke za čišćenje, Will Lankston otkrio je zašto to možda i nije najpametnija ideja.
Izdvojeno
-
Prema službenim podacima PU zadarske, polovicom ožujka na području općine Vir evidentirano je 4.647 osoba s prijavljenim prebivalištem.
-
Udruga Volim Vlašići u jakoj konkurenciji dobila je nagradu za najbolji projekt pojedinca/udruge u kategoriji Održivi gradovi i održive zajednice – projekt V.U.N.A. – Vuna u našim aktivnostima.
-
Češće pogledajte na brzinomjer i držite razmak od vozila ispred i ne žurite!
-
Misu Večere Gospodnje u 18 sati u katedrali Gospe Velike predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović
Reci što misliš!