Lifestyle

Drugi o nama

Petnaest razloga zašto svatko mora posjetiti Zadar

Petnaest razloga zašto svatko mora posjetiti Zadar

Travel blog 'Travel a New Road' pridružio se sada već impozantnom broju svjetskih medija koje je Zadar oborio s nogu. Gemma i Andy, par koji stoji iza navedenog bloga, ostali su oduševljeni svime što su vidjeli na zadarskom poluotoku, te su sa svojim čitateljima podijelili 15 razloga zašto ga posjetiti

Osim već dobro poznatih Morskih orgulja i Pozdrava suncu, Gemma i Andy pozivaju na šetnju čitavom rivom te na uživanje u pogledu na more i brodove. Šetnja kroz antički forum za njih je bila poput muzeja na otvorenom, gdje za razliku od klasičnih muzeja, rukom smijete dotaknuti artefakte. Ostali su zapanjeni sjajnom akustikom unutar crkve Sv. Donata, ali i iznenađeni činjenicom da je veliki broj koncerata tamo potpuno besplatan.

S Kopnenih vrata, u svakoga tko ulazi u Zadar, strogo zuri uklesani lav, a u samoj blizini je i Perivoj kraljice Jelene koji sa svih strana nudi sjajan pogled na grad, a navečer se zahvaljujući 'Ledani' pretvara u veliku diskoteku na otvorenom. Odličan pogled pruža i Perivoj Vladimira Nazora, opasan zidinama koje su se nedavno našle na UNESCO-vom popisu kulturne baštine. Najljepši je pak pogled sa zvonika Sv. Stošije!

U podnožju zvonika je mali trg na kojem svak tko voli sjediti na suncu može uživati u sladoledu ili pivu, a i na ostalim trgovima ima se što za vidjeti. Narodni trg centar je gradskog života, a Gemma i Andy imali su sreće da su se tamo zatekli tijekom jedne od gastronomskih manifestacija pa su isprobali i čuvene mediteranske delicije. Trg Pet Bunara ima veliko povijesno značenje, kako zbog samih bunara, tako i zbog Kapetanove kule, ali i zbog staklom zaštićenih iskopina ispred samog Trga.

Preostali razlozi koje Gemma i Andy navode ne odnose se konkretno na Zadar, već na blizinu Nacionalnih parkova Kornati, Krka, Paklenica i Plitvička jezera, te Parka prirode Telašćica. Međutim, i to je jedan od detalja koji Zadar čine pravim biserom dalmatinske obale...


Reci što misliš!