Lifestyle

Pripremite se za toplinski udar

Kako lakše podnijeti "paklene" vrućine?

Kako lakše podnijeti
Bojan Bogdanić

Idućih dana po svim najavama nas očekuju pasje vrućine, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako lakše podnijeti "paklene" vrućine koje nam sljede

Kako se rashladiti kroz hranu i piće

Izbjegavajte začinjenu i tešku hranu te kofeinske napitke i gazirane sokove. Pijte vodu i čajeve sobne temperature (ili čak tople). Nemojte piti jako hladnu vodu iz hladnjaka. Također izbjegavajte alkohol. Jedite većinom povrće i voće, a kuhanje svedite na minimum iz jednostavnog razloga što zagrijava prostorije u kojima boravite. Jedite više manjih obroka kroz dan.

Pametno s prozorima i kućanskim aparatima

Ovo je najefikasnija metoda spuštanja temperature u stanu, ukoliko nemate klimu i ventilatore. Prije spavanja otvorite širom prozore neka uđe svjež zrak, a ujutro ih zatvorite prije, no što sunce postane jako. Također spustite roletne ili žaluzine i navucite zastore. Ukiliko imate ventilator, ispred njega stavite posudu s ledenom vodom. Ovaj mehanizam oponašat će klimu. Pogasite sve kućanske aparate koje trenutno ne koristite jer dok rade zagrijavaju prostor.

 Tuširanje, spavanje, odjeća 

Još jedan način kako se rashladiti za paklenih vrućina je tuširanje, ali ne u hladnoj vodi, već u mlakoj. Tuširajte se nekoliko puta dnevno ili vodom osvježite vrat i pregibe na rukama i nogama.Ukoilko slučajno posjedujete svilene plahte, stavite ih na krevet. one će vas hladti. Ako ih nemate, poslužit će i pamuk. Nosite svijetlu odjeću od prirodnih, laganih materijala, šireg kroja.

 Lijekovi

Ako vi ili netko od ukućana uzima lijekove pripazite na kojoj temperaturi moraju biti. Neki mogu biti u hladnjaku pa ih tamo držite za vrijeme vrućina. konzulitrajte se s liječnikom, ukoliko niste sigurni.

Mirujte

Nemojte se bespotrebno naprezati. Ostavite kućanske poslove za neki drugi dan. u vrijeme najveće vrućine odmarajte i dopustite tijelu da diše.

 Vodite brigu o starijim osobama koje žive same

Nazovite ih češće, no što to običavate. Ponudite im pomoć.


Reci što misliš!