Lifestyle

tumačenje stručnjaka za protokol

Naguravanje i šarmiranje u Bruxellesu: Je li predsjednica prešla granicu?

Naguravanje i šarmiranje u Bruxellesu: Je li predsjednica prešla granicu?
AP

Mnogo se prašine podignulo oko ponašanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na summitu NATO-a u Bruxellesu. I dok mediji i društvene mreže ismijavaju nastojanje šefice hrvatske države da se približi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, stručnjakinje za protokol i komunikaciju ne vide ništa sporno u njezinu ponašanju.

Milada Privora, stručnjakinja za diplomatski protokol, smatra da je riječ o neprimjernom animozitetu prema hrvatskoj predsjednici. Stručnjakinja za protokol naglašava da Grabar Kitarović nije ništa neispravno napravila tijekom događanja u Bruxellesu, gdje se nalazila s ostalim vođama zemalja članica NATO saveza.

'Guranja nikakvoga nije bilo. Vidi se jasno da je na većini fotografija predsjednica bila u drugom redu, odmah iza Trumpa. I to nije slučajno. Imala je red prvenstva kod stajanja i sjedenja i to se unaprijed određuje', kazala nam je Privora koja naglašava da se pritom zaboravlja da je događaj bio u središtu NATO-a, gdje je naša predsjednica bila na iznimno visokoj funkciji kao pomoćnica glavnog tajnika i zbog toga ima drukčiji red prvenstva od ostalih dužnosnika.

Stručnjakinja za protokol navodi da smatra da je način na koji je predsjednica došla u prvi red, što je protokol i odredio na grupnom poziranju šefova država NATO-a, u skladu s protokolom.

'Nakon što su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i njemačka kancelarka Angela Merkel otišli prema govornici, naša predsjednica automatski se našla u prvom redu. Vidljivo je da nikad nije bila u ravnini s predsjednikom Trumpom i da je bio razmak između njih dvoje. Da se Merkel vratila, stala bi ispred nje', kazala nam je Privora.

Stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju Ljiljana Buhač također se slaže s time da predsjednica nije griješila tijekom sastanka šefova država NATO-a.

Što se tiče kritika na crvenu haljinu, Privora kaže da su i one promašile metu. Poručuje da se crvena haljina ne oblači kod kraljice, ali ovo je jedan summit, jednodnevno događanje, gdje se apsolutno može odjenuti crvena haljina. 'Na sličnim je događanjima Theresa May imala crveni kostim pa to nitko ne prepričava i ne pravi problem jer problema ni nema', kazala nam je Privora. S druge strane, Buhač bi jedinu korekciju u nastupu predsjednice u Bruxellesu u četvrtak, napravila na crvenu haljinu, ali to je stvar ukusa i kažu da se o ukusima ne raspravlja.

Haljina smutnje

'Smatram da nije izašla iz gabarita jer svaki uspješan političar koristi priliku da dođe do određene osobe koja vodi određenu politiku, a kao što smo vidjeli, u tom svom približavanju uspjela je i određene kontakte ostvariti i dogovoriti', rekla je Buhač koja napominje da očito njena aktivnost nije bila samo zbog fotografiranja, već i da obavi određenu komunikaciju, što joj je u interesu kao predsjednice naše zemlje.

Buhač ponašanje predsjednice Grabar Kitarović nije doživjela kao agresivno. Dapače, kaže, iskoristila je sav šarm koji je imala. Smatra da je predsjednica bila vrlo suptilna i vješto došla iz drugog u prvi red. Potpora joj je bila, vjeruje, i što se Trump više voli slikati s lijepim ženama nego s muškarcima pa joj se sve poklopilo.

'Tim više što je Trump vrlo osebujan političar i nepredvidljiv pa je i dobro prošla, da je ne odgurne od sebe s obzirom na njegovo ponašanje', rekla je u šali stručnjakinja za neverbalno komuniciranje.

Buhač smatra da političar koji dođe na takav skup nastoji napraviti sve najbolje za svoju zemlju, pa je tako i doživjela predsjedničino manevriranje. Slaže se da se male zemlje trebaju znati progurati u prvi red i kaže da nije bitno voli li netko Kolindu ili ne, već se treba zapitati koliko ona najviše može napraviti za nas kao građane. 'Ovakvi skupovi su prilika za male zemlje da pokušaju uzeti za svoju zemlju najviše što mogu, što premijeru Crne Gore Dušku Markoviću nažalost nije uspjelo. Možemo joj skinuti kapu jer je mogla proći kao on. No sve je stvar percepcije', zaključila je Buhač.


Reci što misliš!