Politika

Izbjeglička kriza

Počinje EU summit

 Počinje EU summit

U tijeku su intenzivni pregovori s Turskom, od koje se očekuje da zaustavi priljev prema Starom kontinentu, no traže li Turci previše zauzvrat?

U Bruxelles su stigli lideri Europske unije, koji će u iduća dva dana pokušati pronaći odgovore na sve više pitanja koja proizlaze iz najveće izbjegličke krize s kojom se Europa ikad suočila.

U tijeku su intenzivni pregovori s Turskom, od koje se očekuje da zaustavi priljev prema Starom kontinentu, no traže li Turci previše zauzvrat?

Morskim putem u Europsku je uniju ove godine stiglo gotovo 600 tisuća migranata. U Turskoj ih se trenutno nalazi oko 2 milijuna. Europski lideri tamo ih žele zadržati po svaku cijenu.

 

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans s turskim je kolegama jutros do 4 sata tražio dogovor i blizu su cilja, uvjerava predsjednik Jean Claude Juncker. On će pak na summitu podsjetiti zemlje članice da su obećale 2 milijarde i 250 milijuna eura za olakšavanje izbjegličke krize.

"Jednostavno ću podsjetiti članove Vijeća da su obećali novac. To nije novac zbog novca. Mi trebamo taj novac kako bismo poboljšali trenutnu sitiuaciju. Očekujem da mi kažu ili Ne, ne držimo se plana dogovorenog u rujnu ili neka mi kažu: Držat ćemo se svega dogovorenog. Očekujem da mi kažu ovo drugo."

No osim za izbjeglice koje dođu u Europu, novac će trebati osigurati i za njihov ostanak u Turskoj, a to su dodatni milijuni kako bi se izbjeglice zadržalo u toj zemlji. Osim toga, Ankara traži i liberalizaciju viznog režima te pokretanje zaustavljenih pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Da je Turska ključna, upozorila je jutros pred njemačkim parlamentom njemačka kancelarka Angela Merkel. I ona je prozvala države članice zbog nepristajanja na dogovorene kvote.

"Europa se zadnjih mjeseci suočava s važnom temom. Riječ je o ljudima koji su prognani i zbog toga je važno naći europski odgovor kako će Europa reagirati na ratove i sukobe u susjednim državama. Smatram da nije pretjerano reći da je to jedna povijesna odgovornost Europe."

Njemačka ima povijesnu odgovornost i prema svojoj zemlji, misli sve više Nijemaca u čiju je domovinu ove godine stiglo više od 800 000 migranata. Pritisak na Merkel sve je veći, a Bundestag je danas donio odluku odlučio o pooštravanju odobravanja azila. Čeka se potez Bruxellesa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.