Lifestyle

prehrana

Kreativni "trikovi": Kako i kada koristiti lanene sjemenke?

Kreativni

Ako ne znate kako i s čime ih koristiti, barem tu preporučenu dozu od jedne žličice/žlice, evo nekoliko kreativnih trikova

Jeste li primijetili kako se u zadnje vrijeme u gotovo svaki zdravi obrok stavljaju i lanene sjemenke? Nije to bez razloga, samo da se zna, jer lanene sjemenke doista pršte od "zdravlja", ali - znate li uopće po čemu sve? Zbog čega su toooliko dobre? 

1. Na spomen omega 3 masnih kiselina manje više svi automatski pomisle na ribu i orašaste plodove, a odsad ćete pomisliti i na njih. Preporučena dnevna doza omega 3 masnih kiselina iznosi oko 1 grama, a samo jedna mala žličica lanenih sjemenki dat će vam čak 2,3 grama. Dobar razlog? 

2. S tolikom količinom na redovnoj bazi lanene će sjemenke pozitivno utjecati na reduciranje upalnih procesa u tijelu zbog čega su silno dobar saveznik ljudima koji pate primjerice od astme, reumatoidnog artritisa, migrena i osteoporoze. 

3. Posebno osteoporoze jer su lanene sjemenke, odnosno omega 3 masne kiseline krcate Alfa-linolenskom kiselinom koje su posebno dobre upravo za održavanje gustoće i jačanje kostiju. 

4. Zbog svojih karakteristika savršen su saveznik i u regulaciji kolesterola u krvi, a zna se da i odlično snižavaju krvni tlak čime imaju sve važnije elemente za održavanje srca zdravim. 

5. Cijele sjemenke uz sve to još su i odličan izvor vlakana. Jedna žlica sadrži čak 3 grama - dovoljno da vam riješi brojne probavne probleme, smanji nadutost, potakne probavu, spriječi zatvor i naravno - pomognu pri mršavljenju. 

6. Zanimljivo je da je upravo u lanenim sjemenkama pronađena i dovoljna količina lignana, vlakana koji potiču redovitu probavu, a smatra se i da su dobar saveznik u prevenciji raka dojke. 

I zato bi trebale biti sastavni dio zdravog plana prehrane, ne samo ako ste na dijeti. 

Ako ne znate kako i s čime ih koristiti, barem tu preporučenu dozu od jedne žličice/žlice, evo nekoliko kreativnih trikova: 

1. Pospite ih gdje god želite! - na žitarice, zobene pahuljice, jogurte, voće, salate pa čak i sendviče. Mala doza dodat će šmek okusu i veliki plus vašem zdravlju. 

2. Zamijenite njima jaja u nekim receptima - primjerice - jedna žlica mljevenih sjemenki pomiješana s tri žlice vode "smjesa" je identična jajetu koje vam treba za primjerice kolače ili kruh prepune vlakana i proteina. 

3. Dodajte tu žlicu i u vaše smoothieje. Oni neće promijeniti okus ali će ga definitivno učiniti "jačim" i još zdravijim. 


Reci što misliš!