Lifestyle

Pet kantun

Kako naučiti psa da dođe na poziv?

Kako naučiti psa da dođe na poziv?

Učenje Vašeg psa da dođe na poziv, učiniti će njegov život puno sigurnijim

Učenje Vašeg psa da dođe na poziv, učiniti će njegov život puno sigurnijim, a Vaš posao kao roditelja psa puno ugodnijim.

Kada započnete sa učenjem Vašeg psa ovim lekcijama, pokušajte izbjeći korištenje riječi „Dođi!“, osim u slučajevima kada se Vaš pas već kreće prema Vama. U protivnom, korištenje ove riječi Vašem psu može imati potpuno drugačije značenje, donose Kućni ljubimci .

Kao i sa mnogim drugim lekcijama, i sa ovom bi trebali započeti s učenjem unutar Vašeg doma, jer će tako Vaš pas biti manje ometan.

Pripremite omiljene slatkiše za Vašeg psa, i kada vidite da on ide prema Vama, kažite mu „Dođi“, bez obzira što se već kreće prema Vama.

Kada vaš pas napokon dođe do Vas, kažite mu „Bravo!“ i nagradite ga sa njegovim slatkišem uz puno hvalisanja. Svaki put kada Vaš pas dođe do Vas, čak i bez Vašeg zvanja, dajte mu slatkiš. Činite to 4 do 5 dana za redom. Vaš će pas tako shvatiti da je druženje s Vama vrlo nagrađujuće.

Vaš slijedeći korak trebao bi biti učenje psa vani, na uzici.

Pozovite Vašeg psa imenom, i kada pogleda prema Vama, kažite mu „Dođi!“. Ako dođe k Vama, recite mu „Bravo!“ i opet ga nagradite omiljenim slatkišem sa puno hvalisanja.

Ukoliko ne dođe k Vama istog trena, pokušajte ga vrlo lagano privući uzicom, ili mu govorom tijela dajte do znanja da dođe k Vama.
Tada ovaj postupak ponovite nekoliko puta svaki dan, nekoliko dana, i svaki ga puta nagradite slatkišem.

Sada isti postupak ponovite korištenjem duže uzice. Ovo će omogućiti Vašem psu da Vam se vrati sa nešto dulje udaljenosti od Vas.

Kada ste ove korake uspješno svladali, slijedeći je dozivanje Vašeg psa ali sa opuštenom uzicom koja visi na podu. Naravno, sve ovo radite u zatvorenom ili ograđenom prostoru, u dvorištu ili na nekom teniskom igralištu, na sigurnoj udaljenosti.

Nikako nemojte zaboraviti više puta dozvati svog psa. I nikako nemojte zaboraviti nagraditi ga svaki put kada dođe do Vas.

Ukoliko pak vaš pas ne dođe odmah, vrlo ga nježno povucite uzicom, kako bi mu pokazali da mora doći. Kada na posljetku dođe, opet ga nagradite i pohvalite.

Važno je znati da kada zovete svog psa, da su vani za njega mnoge stvari koje mu odvlače pažnju, pa je vrlo teško biti siguran da će Vam se odazvati svaki put. Zapamtite, kada ste vani, najbolje se osloniti na uzicu i brnjicu.


Reci što misliš!