Lifestyle

#ljubimci

Pet stvari koje ne smijete govoriti svome psu

Pet stvari koje ne smijete govoriti svome psu
Bojan Bogdanić

Treneri pasa upozorili su na najčešće greške koje vlasnici rade prilikom dresure svojih ljubimaca. Naglasili su kako postoje neke riječi i izrazi koji su neučinkoviti za pse.

Ovo je pet stvari koje biste što prije trebali prestati govoriti svom psu ako želite sa svojim ljubimcem uspostaviti što bolju komunikaciju

1. "Ne!"

Reći svom psu "Ne!" previše je neodređeno. Koje ponašanje pokušavate zaustaviti? To najbolje oslikava primjer psa koji tiho žvače cipelu. "Ne!" se može odnositi na nedostatak lajanja, žvakanje ili mjesto na kojem vaš pas sjedi. Nemoguće je da vaš pas shvati što mu točno poručujete. Alternativno, naredbe poput "spusti to" ili "sjedni" bolji su izbor prilikom dresure.

2. Vikanje (općenito)

Psi nemaju istu logiku i sposobnosti rasuđivanja kao ljudi. Vikanje ga može prestrašiti pa čak i dovesti do reaktivnog ponašanja. Na taj način nećete ga spriječiti da i sljedeći put prožvače cipelu. Jednostavno će to učiniti kad ga ne vidite.

3. "Dođi!"

Pozivanje vašeg psa da "dođe" kada je vrijeme za kupanje, odlazak veterinaru ili bilo koju drugu aktivnost koju pas smatra neugodnom može dovesti do toga da tu riječ povezuje s nečim lošim te će je tako i doživljavati. Nakon nekog vremena, poučen iskustvom, pas će prestati dolaziti. Umjesto toga, dozovite ga poslasticama ili ga nagradite na neki drugi način.

 4. "Dolje"

Zamislite da pokušavate nagovoriti psa da ispusti kutiju šibica iz usta i u jednom trenutku kažete "dolje". Ako je pas već naučio da ta riječ označava nešto drugo, na primjer da se spusti na zemlju i legne, dobit će signale koji će ga zbuniti.  Canine Perspectives, ustanova za obuku pasa u Chicagu, kaže da je dosljednosti ključna za izgradnju dobrih navika. Naravno, za ljude riječi "dolje" i "spusti to" znače gotovo istu stvar. Za pse to je vrlo zbunjujuće.

5. Ne govorite ništa

Ignoriranje problematičnog ponašanja jednako je štetno. Dr. Jennifer L. Summerville kaže da čim vaš pas primi bilo kakvu nagradu za takvo ponašanje, ignoriranje se više ne pokazuje učinkovitim. Osim toga, drugi ljudi vjerojatno neće moći zanemariti ponašanje poput skakanja, žvakanja ili cviljenja. Poučavanje vašeg psa posebnim naredbama pomoći će vam u preusmjeravanju problematičnog ponašanja i pomoći vašem psu da shvati što biste od njega htjeli.


Reci što misliš!