Lifestyle

Moda

Gole sise u gradu istraživanja i talenata - Rimu

Gole sise u gradu istraživanja i talenata - Rimu

No, većina posjetitelja ipak dolazi pogledati ono što nude dizajneri

Četrnaesto izdanje dana visoke mode u Rimu, odnosno AltaRomAltaMode, održava se od 31. siječnja do 3. veljače, tijekom kojih se prezentiraju dizajneri iz cijelog svijeta željni suradnje s jetsetterima dubokog džepa.

Revije se održavaju u kompleksu S. Spirito Sassia, a osim samih modnih revija tijekom dana se prikazuju brojni umjetnički performancei i izložbe. Ovogodišnja AltaRomAltaModa posebna je po premijernom prikazivanju takozvanog "Fashion on Paper", odnosno eksperimenta koji uključuje "modnu publicistiku", prenosi index.hr .

No, većina posjetitelja ipak dolazi pogledati ono što nude dizajneri, a oni su ove godine ili zaboravili staviti ziherice na haljine ili jednostavno nisu dobro izmjerili opseg prsiju visokih manekenki, jer je svaka druga imala nezgodu s ispadanjem barem jedne sise. A ona koja je na naslovnoj fotografiji čak je i popraćena pljeskom (sisa, ne manekenka, op.a). Manekenka je nosila reviju ugandske dizajnerice Sylvije Owori, a cica joj je ispala odmah nakon izaska na pistu.

Kako to organizatori jako vole naglasiti, Rim i Pariz su jedini gradovi na svijetu gdje se prikazuju revije visoke mode. Rim i Pariz u tom kontekstu pokušavaju sve više surađivati, kako zbog povezanosti na kulturnoj, tako i na modnoj razini. A danas i jedna i druga prijestolnica uživaju status - "ikone sofisticiranog luksuza".

Jedan od dizajnera koji se prezentirao europskom tržištu je i Vijetnamac Minh Hahn koji je došao s "inovativnom idejom o modnoj fuziji", zatim afrički dizajneri Imane Ayssi, Kofi Ansah i već spomenuta Silvia Owori. Također se predstavila i Gabriele Colangelo, pobjednica natječaja "Tko je sljedeći?" koji je organizirala AltaRomAltaModa u suradnji s talijanskim Vogueom.

AltaRomAltaModa ima u zadatak promovirati ne samo kolijevku visoke mode, već i modernog grada koji pažljivo planira događaje s dvostrukom svrhom. Povijesno gledano, kako Talijani u ovom slučaju vole naglasiti, moda je kroz odjeću postala "disciplina svakodnevnog života i zvijezda vodilja koja preispituje gradsku kulturnu baštinu". Ovaj cijeli događaj vodio se pod nazivom: "Rim - grad istraživanja i talenata".


Reci što misliš!