Lifestyle

Moda

Muška fascinacija : Baloneri

Muška fascinacija : Baloneri

Uspoređivati Hrvatsku i ostatak 'zapadnog' svijeta kojeg toliko želimo i prisvajamo, bilo bi nezahvalno

U nekim prošlim vremenima, kada su žene bile prvi i posljednji potrošači proizvoda modne industrije, nitko nije mislio kako će tijekom vremena i muškarci postati jedna od ciljanih skupina modernog potrošačkog društva u kojem je moda inkomponirana do neprepoznatljivosti.

Nekako sramežljivi i neskloni modnim novotarijama, muškarci su predstavljali ogromni potrošački potencijal kojeg se moralo znati iskoristiti ukoliko se željelo biti uspješnim, ili barem sklonim promjenama. Danas, devet godina nakon ulaska u famozno 21.st. obilježeno raznim globalizacijskim procesima, možemo konstatirati kako su muškarci modno emancipirani do krajnje granice koja čak ponekad nadilazi žensku fascinaciju modom.

Uspoređivati Hrvatsku i ostatak 'zapadnog' svijeta kojeg toliko želimo i prisvajamo, bilo bi nezahvalno. No promjene se vide i nagovještavaju dolazak nekog drugog vremena koje će biti ispunjenom osobnom slobodom i tolerancijom.

Hrvatski mužjaci su prihvatili fine aute, dobre parfeme, a zadnjih par godina kupuju i kreme za lice. Barem tako tvrde prodavačice u zagrebačkim parfumerijama, a mi zaista nemamo razloga sumnjati u njihove riječi. No, što je sa sazrijevanjem u modnom smislu? Polako, ali sigurno, muškarci postaju modno osviješteni i željni dobre 'oblekice'. Dakako, ovo se ne odnosi na kopiranje nekakvog talijanskog stila koje graniči s modnim neukusom i cirkusom.

Modni stručnjaci i ostali koji se guraju u modni svijet također nisu imuni na koketiranje s ital-kičom kojeg svakodnevno viđamo na našim ulicama. Pa ipak, postoji jedna stvarčica koju svi vole i odobravaju. Ime joj je baloner. Već desetljećima ne izlazi iz mode i predstavlja modnu konstantu u ormaru svakog muškarca. Bio on crn ili bež, golublje siv i crven, uvijek će izazvati pozitivnu reakciju.

Naši očevi su također voljeli vječni baloner koji svoje korijene nalazi u Drugom svjetskom ratu kada su ga koristili vojnici. Svojom muževnom notom daje poseban utisak o muškarcu koji ga nosi, pogotovo ako se iza vas širi miris odličnog parfema. Ovog proljeća je naš omiljeni 'trenchy' opet izrazito moderan te ga mnoge modne kuće interpretiraju na novi način. Sigurni smo da ćemo ga viđati i na hrvatskim ulicama koje će i na taj način biti bliže onim zapadnoeuropskim.

Više na Moda.hr


Reci što misliš!