Lifestyle

Moda

Dizajnom protiv krzna!

Dizajnom protiv krzna!

Više od 75 milijuna životinja godišnje se ubije zbog krzna

Međunarodna koalicija protiv krzna (Fur Free Alliance), čija je članica udruga Prijatelji životinja, i ove godine organizira međunarodni natječaj pod nazivom Design Against Fur za studente dizajna.

Prošle godine u natjecanju su prvi put sudjelovali studenti iz Hrvatske, od kojih je Tomislav Stančić osvojio vrijednu nagradu kao pobjednik Europske i međunarodne regije.

U Hrvatskoj je zakonom zabranjeno uzgajati životinje zbog krzna i uvoziti tuljanovo krzno. Stoga i studenti iz Hrvatske sudjelovanjem u natječaju imaju prigodu kreirati suosjećajnu poruku iz stvarnoga života, jasno izjašnjavajući svoju svjesnost o problematici krzna u modnoj industriji.

Više od 75 milijuna životinja godišnje se ubije zbog krzna. Stoga bi plakat trebao jasno iskazati poruku da je okrutno i nepotrebno uzgajati i ubijati životinje zbog njihova krzna za kapute i modne dodatke. Krzneni ukrasi nisu 'ostaci' izrade krznenog kaputa, jer se više životinja ubije za izradu krznenih ukrasa na ovratnicima, orukvicama, šeširima, šalovima, torbicama i cipelama, nego za krznene kapute. Svake sekunde jedna životinja umire zbog mode i glamura.

Radovi će biti ocijenjeni od stručnjaka za dizajn i marketing, a natjecanje će se održati u dvjema fazama: regionalno natjecanje i međunarodno natjecanje. Pobjednici regionalnog natjecanja u Europi mogu ostvariti vrijedne nagrade od 1000, 500 ili 250 eura gotovine. Tri najbolja finalista će automatski sudjelovati u internetskoj 'Nagradi po izboru publike' i međunarodnom natjecanju za izbor 'Velike nagrade' koja iznosi 2500 američkih dolara u gotovini.

Fur Free Alliance organizira i međunarodni natječaj u animaciji. Najuspješniji mladi dizajneri koji naprave kreativan, efektan animirani film koji šalje važnu, suosjećajnu poruku da je nošenje krzna okrutno i nepotrebno, mogu osvojiti nagrade od 1000, 500 ili 250 američkih dolara.

Detalje natječaja zaprimili su fakulteti grafike i dizajna u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Fakultetima su dostavljeni i filmovi o farmama životinja i načinima uzgoja i ubijanja životinja za krzno koji će studentima pružiti jasnu sliku o industriji krzna i dati im poticaj i inspiraciju. Rok za prijavu je 17. travnja 2009.

Više informacija o natjecanju mogu se naći na web stranici udruge Prijatelji životinja www.prijatelji-zivotinja.hr i na službenoj stranici natječaja www.DesignAgainstFur.com .


Reci što misliš!