Lifestyle

Zdravlje

Izmišljena nova pilula protiv menstrualnih bolova

Izmišljena nova pilula protiv menstrualnih bolova

Pokažu li testiranja da je učinkovit u tretiranju bolne menstruacije, lijek će se najranije pojaviti na tržištu za četiri godine

Znanstvenici su napravili ogroman korak u olakšavanju života žena kad su u pitanju problemi s "onim danima".

Lijek je namijenjen sprječavanju grčeva u trbuhu koji mogu biti toliko jaki da neke žene ostavljaju prikovanima za krevet.

Pilula je trenutno u drugoj fazi testiranja, a isprobat će je 128 žena između 18 i 35 godina starosti u Velikoj Britaniji te SAD-u.

Lijek nosi naziv VA111913 i dokazano je siguran s tek nekoliko mogućih nuspojava.

Pokažu li testiranja da je učinkovit u tretiranju bolne menstruacije, lijek će se najranije pojaviti na tržištu za četiri godine.

Izvršni direktor Vantia Therapeuticsa iz Southamptona, dr. Jim Phillips, uvjeren je da će lijek biti vrlo uspješan.

On kaže kako dismenoreja, odnosno grčeviti bolovi tijekom mjesečnice, pogađa velik broj žena, a trenutno ne postoji ciljana terapija za taj problem.

Bolove uzrokuju grčevi u maternici koji svako malo zaustave dotok krvi u nju što prisiljava krvne žile da se skupe čime automatski dolazi do manjka kisika u tkivu.

Istovremeno supstanca prostaglandin koja se ispušta tijekom mjesečnice potiče nastanak grčeva izazivajući na taj način pojačanje bolova.

Prije se mislilo kako postoje određeni načini za smanjenje boli - vježbe opuštanja do stavljanja boce s vrućom vodom na trbuh; od analgetika do protuupalnih lijekova kao što je ibuprofen.

No, stručnjaci tvrde da niti jedno sredstvo nije bilo dovoljno učinkovito. Mnoge žene od bolova nisu mogle ići na posao, a djevojčice u školu.

Stoga se velike nade polažu u ovaj lijek rezultati čijeg testiranja trebaju biti objavljeni sredinom iduće godine.


Reci što misliš!