Zdravlje
I sendvič može biti uravnotežen obrok
Nastojte suhoću sendviča ublažiti dodavanjem povrća u sam sendvič, te jogurta, kiselog mlijeka ili kefira kao dodatka
Duge radne sate povremeno treba prekinuti da bismo napunili želudac i suzbili glad. Čime? Odgovora ima bezbroj - od dobro uređenih internih restorana za zaposlene do klasičnoga kruha i slanine.
Gdje nema restorana, prisiljeni smo snaći se sami, a to prečesto znači kupiti pecivo ili kruh, te dodati neki suhomesnati proizvod. Nažalost, na sve su lošijem glasu, osim ako nisu domaći. No, upravo te prave domaće kobasice često su još masnije od kupovnih, koje sadrže deset do 50 posto masnoće, te organizmu daju previše kalorija.
Zato je bolje pripremiti sendvič kod kuće nego kupiti već gotov ako je sveden na siromašnu formulu: mnogo kruha i ploškica kobasice. I sendvič može biti uravnotežen i ukusan obrok ako između dvije kriške integralnog kruha ili dvije polovice integralnog peciva potrpate raznolik sadržaj, po istom načelu po kojem sastavljate jelovnik: malo suhomesnatih proizvoda (npr. pileća ili pureća prsa s malo masnoća), povrće (zelenu salatu nasjeckajte!) i sir. Ako obavljate težak fizički posao, dodajte majoneze, u protivnom radije preskočite taj sastojak.
Meso možete zamijeniti jajima - tvrdo kuhanim ili isprženom kajganom (s dodacima začinskog bilja ili sitno nasjeckane slanine ili luka). Mijenjanjem i kombiniranjem sastojaka sendviči vam nikad neće dosaditi, tim više što imate velik izbor kruha i peciva.
Nastojte suhoću sendviča ublažiti dodavanjem povrća u sam sendvič, te jogurta, kiselog mlijeka ili kefira kao dodatka. Za nošenje na posao pogodno je i voće.
Sve to ne bi ni trebalo govoriti kad bi unas postojala dobra navika redovitog uzimanja obroka.
Nažalost, većina ujutro umjesto propisnog doručka, koji bi osigurao snagu za cijeli dan, samo na brzinu popije kavu ili čaj.
Na poslu se uglavnom satima ništa ne jede nego se ispijaju kave. Pokušajte se dakle riješiti loših navika pa propisno doručkujte (većinu sastojka možete večer unaprijed pripremiti na kuhinjskom stolu), a duge sate posla nemojte provoditi gladni.
Evo nekoliko ideja za sendviče:
2 šnite integralnog kruha, preprženog u tosteru
2 šnite dimljenih purećih prsa
2 lista zelene salate
1 šnita sira s malo masnoća
1/2 narezanog avokada
Prepržite u tosteru 2 šnite integralnog kruha, nasjeckajte zelenu salatu te napunite sendvič svim sastojcima.
Nutritivne vrijednosti: 416 kalorija, 22 g proteina, 41 g ugljikohidrata, 22 g masnoća (od toga 5 g zasićenih masnoća), 11 g vlakana
1/4 šalice nasjeckanog kupusa
1 žlica mrvljenog feta sira
1 žlica lagane majoneze
2 šnite raženog kruha
2 šnite pilećih prsa s malo masnoća
1 šnita laganog ementalera
Pomiješajte u zdjeli kupus, feta sir i majonezu. Smjesu namažite na kruh, dodajte pileća prsa i šnitu sira.
Nutritivne vrijednosti: 335 kalorija, 23 g proteina, 42 g ugljikohidrata, 9 g masnoća (od toga 3 g zasićenih masnoća), 5 g vlakana.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
-
-
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!