Lifestyle

Psihologija

I vi možete imati mentalnu snagu olimpijskih pobjednika

I vi možete imati mentalnu snagu olimpijskih pobjednika

Izreka da je ponavljanje majka svih mudrosti najbolje se odražava upravo u treniranju mentalne snage

Na putu do ostvarenja sna o zlatnoj medalji sportašima treba iznimna mentalna snaga kako bi u ključnom trenutku dali svoj maksimum.

Uz višegodišnji naporan rad, disciplinu, odricanje i talent u utrci života na Olimpijskim igrama u pravilu presuđuju sitne pogreške i psihička stabilnost.

Mnogi sportaši nikada ne uspijevaju nadjačati pritisak s kojim su okruženi sa svih strana, dok drugi s naizgled nevjerojatnom lakoćom uspijevaju pružati najviše što mogu u najvažnijem mogućem trenutku (sjetimo se samo Janice).

"Mentalna snaga omogućuje takozvani peak performance, a preduvjeti za to nalaze se negdje na granici tjelesnih, materijalnih i psihičkih resursa s kojima čovjek raspolaže. Učinkovitost i harmoniju tih komponenata moguće je usavršiti mentalnim treningom", pojasnio je za Bild psiholog Sveučilišta Heidelberg.

Izreka koja kaže da je "ponavljanje majka svih mudrosti" najbolje se odražava upravo u treniranju mentalne snage. Naime, za uspjeh u važnom poslu ili ostvarenje ambicionizong cilja ključno je što je moguće češće ponoviti radnje koje su potrebne za ostvarenje željenog rezultata.

Skijaši stoga nekoliko puta prije same utrke u glavi prolaze stazu po kojoj će voziti. Pamte i u mislima prolaze kroz svaki detalj koji ih očekuje u samoj utrci kako bi smanjili mogućnost pogreške na minimum i gotovo rutinski odvozili svaki lauf.

Treniranje mentalne snage podjednako je korisno za vrhunske rezultate sportaša, poslovnih i sasvim običnih ljudi. Prije važnih zadataka potrebno je nekoliko puta u mislima proći cijeli proces koji dovodi do cilja i eventualne probleme koji bi se mogli pojaviti.

Pored ponavljanja, važno je adekvatno odmoriti duh i tijelo i zadržati potrebnu motivaciju. To se može ostaviti promatranjem uspješnih ljudi, davanjem smisla onoga što se čini te pozitivnim stavom prema samome sebi.

Više na Metro-portal.hr


Reci što misliš!