Lifestyle

Prehrana

Dijete znaju biti teške, ali zato postoji vodič za nedisciplinirane

Dijete znaju biti teške, ali zato postoji vodič za nedisciplinirane

Varanje za vrijeme dijete ima svojih prednosti, ali ne smijete zaboraviti da je najvažnija umjerenost

Ovoga puta nećete biti prekoreni zbog posrtanja u držanju strogih dijeta. Nutricionisti znaju da ste samo ljudi pa su zato sastavili vodič za varanje dok ste na dijeti. Stručnjaci se slažu da je važno lagano krenuti s programom prehrane kojeg ste odabrali.

Nutricionistkinja Neesha Bukht iz Indije tvrdi da se oni koji si jednom u sedam dana dozvole 'tjedno čašćenje' manje prepuštaju prežderavanju. To je zato što si na taj način barem privremeno utaže glad. S druge strane, dugotrajne dijete će vaše tijelo prebaciti u 'stanje gladovanja' tako da unos kalorija i hrane koju ste si uskraćivali sve to vrijeme mogao bi ubrzati metabolizam i učiniti vaše tijelo vitkijim. Dijetno varanje ima svojih prednosti, ali imajte na umu da je ključ u umjerenosti.

Kako varati?

 

* Odaberite jedan radni dan. Šanse da ćete se prejesti su manje tijekom radnog dana dok ste na poslu. I nemojte varati čitav dan već samo prilikom jednog obroka.

* Vježbajte diskreciju. Štogod od hrane odabrali za uživanje, osjećajte se kao da ste si priuštili nešto posebno i tako ćete lakše izdržati kroz tjedan.

* Nema varanja prilikom varanja. Ne smijete odabrati dva obroka za dijetno varanje, čak i ako obećate da nećete varati naredna dva tjedna kako biste to opravdali. Bit svega je i da u psihološkom smislu zadovoljite potrebu za hranom. Zato vam varanje prilikom varanja neće pomoći.

* Varajte u javnosti. Tajna afera s prženim krumpirićima mora prestati. Kad varate u javnosti varate umjereno.

* Jedite prije prijevare. Ako varate na prazan želudac samo ćete se natrpati hranom. Prije nego se počastite (a to činite jednom tjedno!) pojedite hranu bogatu vlaknima.

* Zaboravite na akcije. Nikako ne smijete podleći posebno smišljenim akcijama 'kupi jedan, dobiješ dva'. Kad varate, varajte s jednom porcijom.

 

Više na Metro-portal.hr


Reci što misliš!