Vraćaju izgubljenu energiju
Prirodni podizači energije
Ljuta paprika pojačava cirkulaciju u tijelu te samim time podiže energiju
Naime, kava je poznata kao stimulans, ali tek trenutačni, što znači da ćeš se samo privremeno osjećati kao da imaš energije, a dugoročno ćeš se osjećati još umornije konzumiraš li veće količine kave. Stoga, možda bi bolje bilo dati šansu prirodnim podizačima energije. Saznaj koji su to. Konzumiraš li ih redovito, primijetit ćeš i da imaš bolji imunitet te da veći dio dana imaš jednaku količinu energije.
Cvjetni pelud
Pelud je izvor mladosti i spominje su u mnogim velikim knjigama poput Talmuda ili Biblije. Također, koristili su ga i stari Grci te Rimljani. Primjerice, grčki su sportaši redovito jeli pelud kako bi ojačali snagu i vitalnost. Najnovija istraživanja pokazuju da pelud ima i antikancerogona svojstva. U peludu ima 22 aminokiseline (ovoliko ih je poznato u biokemiji!), 18 enzima, 27 minerala, 16 vitamina... Treba li dalje nabrajati?
Matična mliječ
Matična mliječ se još naziva i kraljevskim želeom. Matičnom mliječi pčele radilice hrane ličinke pčela radilica, matice i trutove. Nakon trećeg dana tu hranu dobiva samo ličinka matice, dok ostale dobivaju samo pelud i med. Ukoliko bi se bilo koja ličinka iz takvog legla nastavila hraniti samo matičnom mliječi, razvila bi se matica, a ne pčela radilica. Ličinka buduće pčele radilice za pet dana poveća svoju težinu oko tisuću puta, dok ličinka buduće matice poveća svoju težinu za dvije tisuće puta. Upravo matična mliječ omogućava matici da živi duže od pet godina, dok je životni vijek radilice svega od dva do četiri mjeseca. Zahvaljujući ovoj hrani matica je u stanju za samo 24 sata položiti između 2.000 i 4.000 jajašaca. Matična mliječ izuzetno jača imunitet i time sprečava nastanak i razvoj raznih bolesti. Pokazuje vrlo povoljne učinke na opće stanje organizma, koji se pomladi, odiše novom snagom i energijom.
Sibirski ginseng
Zbog dugačkog trnja poznat je također i pod nazivom 'ne diraj me' ili 'vražji grm'. Različiti pripravci te biljke već se od davnina koriste u tradicionalnoj medicini Rusije i Kine, za održavanje i aktiviranje obrambenih sposobnosti organizma. U Rusiji su stanovnici tajge oduvijek koristili sibirski ginseng za povećanje izdržljivosti i kvalitete života te za suzbijanje infekcija.
Spirulina
Ako još niste čuli za ovu algu, trebali biste! Nju su koristili još stari Azteci. Između ostalih minerala i vitamina, odličan je izvor vitamina B 12 (što će posebno obradovati sve vegane!) koji je poznat kao dobar podizač energije. Osim toga, spirulina je najbogatiji izvor beta karotena među cjelovitim namirnicama, a brojna su istraživanja pokazala da je kod ljudi čija je prehrana bogata beta karotenom smanjen rizik od oboljenja od raznih vrsta raka.
Ljuta paprika
Ljuta paprika pojačava cirkulaciju u tijelu te samim time podiže energiju. Ipak, najčešće se radi tek o privremenom podizanju energije.
Vezane vijesti
-
Grejpfrut je poznat kao antioksidans i svom snažnom antibakterijskom djelovanju. Bogat je vitaminom C, sadrži vitamine A, B, D, E kao i kalcij, fosfor, magnezij, mangan, cink, bakar i željezo.
-
Zbog svojih sastojaka lipov čaj ublažava upalu grla, pomaže protiv kašlja i gripe. Cvjetove lipe, koje ovih dana šire ugodan miris, šteta je ne nabrati i sačuvati u obliku čajeva, tinktura i sirupa.
-
-
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.