Lifestyle

Žensko zdravlje

Sve što vas zanima o Papa-testu

Sve što vas zanima o Papa-testu

100 žena godišnje umire od raka grlića maternice

U sklopu ginekološkog pregleda liječnik uzima obrise rodničkog dijela vrata maternice, rodnice i kanala vrata maternice. Testiranje će naknadno pokazati postoji li upala, uzročnik infekcije, abnormalnosti stanica i zloćudne promjene. Drugi naziv za Papa-test je VCE obrisak (vagina-cervix-endometrij).

Seksualno aktivne djevojke i žene koje imaju 18 godina ili više trebaju jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine napraviti Papa-test.

Problem se na ovaj način vidi u začetku i vrlo se uspješno smanjuje rizik od raka vrata maternice. Statistike pokazuju da redovna kontrola smanjuje smrtnost od ovog oblika karcinoma za 90 posto.

Američke i europske smjernice se ponešto razlikuju. U Hrvatskoj ginekolozi preporučaju da se Papa-test radi svakih šest mjeseci kod žena s hormonskom terapijom i kontracepcijskim tabletama.

Američki stručnjaci preporučaju Papa-test i HPV tipizaciju, a ukoliko oba testa budu uredna, smatraju da sljedeći PAPA test treba učiniti tek za tri godine. Kod abnormalnosti u Papa-testu razmak između uzimanja uzoraka je uglavnom između dva i četiri mjeseca. Prvi Papa-test se nakon konizacije radi za tri mjeseca.

Nakon 30. godine žene trebaju nastaviti testiranje u istom vremenskom razmaku kao i ranije. No, ako budu imale tri potpuno normalna testa zaredom, mogu se početi testirati svake tri godine.

Žalosno je što u Hrvatskoj oko 100 žena godišnje još uvijek, unatoč mogućnosti da pravovremenim pregledom spriječe razvoj tumora, umire od raka grlića maternice.

Ukoliko je u roku od 10 godina žena starija od 65 imala tri normalna testa, Papa-test više nije potreban. Međutim ukoliko žena ima razne seksualne partnere, povijest displazija (promjene koje nisu karcinomske) ili neke druge dobroćudne abnormalnosti koje se mogu pogoršati, testirati se mora i ubuduće, piše net.hr .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.