Lifestyle

Neravnoteža hormona

Za sve su krivi hormoni?

Za sve su krivi hormoni?
Metro-portal.hr

Osjećate pospano, bezvoljno, iziritirano, depresivno, naduto ili, jednostavno, ne osjećate se najbolje u bilo kojem smislu?
Razlog bi mogla biti hormonalna neravnoteža u organizmu, koja je ništa drugo nego kemijska neravnoteža koja utječe na rad cjelokupnog organizma, uključujući mozak.

 

 

Tijekom života, žensko tijelo može prolaziti kroz razne hormonalne promjene, od puberteta, trudnoće, menopauze i mjesečnih menstruacijskih ciklusa, a oni se smatraju prirodnim promjenama. No, postoje određene hormonalne promjene, odnosno neravnoteže koje nisu prirodne, niti poželjne. Evo, nekih od znakova da imate hormonalne probleme, a možda ih niste niti svjesni.

Neredovita mjesečnica

Ovo je jedan od najočitijih i najčešćih znakova hormonalne neravnoteže kod žena. Normalni menstruacijskih ciklus najčešće traje između 21 i 35 dana, a ako je on neredovit, traje kraće ili duže od navedenih dana, koja su praćena prejakim, preslabim i drugim vrstama nekarakterističnih krvarenja, velika je mogućnost da je riječ o hormonalnoj neravnoteži. Najčešći je uzrok manjak ili višak progesterona i estrogena, a kod žena starijih od 40 godina može značiti predmenopauzu. Tu je, naravno, i sindrom policističnih jajnika, zbog čega se često preporučuju lijekovi na hormonskoj bazi.

Problemi sa spavanjem

Vjerojatno nema mnogo osoba koje kada imaju problema sa spavanjem pomisle da je sigurno u pitanju manjak progesterona. No, upravo to može biti slučaj. Također, manjak estrogena pak može uzrokovati valunge, koje isto mogu ometati san.

Kronične akne

Pod kroničnim aknama ne misli se na nekoliko prištića koji se mogu pojaviti sredinom ili krajem menstruacijskog ciklusa. Kronične su akne intenzivne i ne nestaju, te se javljaju svugdje po tijelu, posebno licu, vratu, leđima i prsima. Ako je to slučaj kod vas, riječ je o pojačanoj proizvodnji testosterona, što uzrokuje pojačani rad lojnih žlijezda.

Problemi s pamćenjem

Hormoni utječu na rad mozga, pa tako promjene u razinama estrogena i progesterona mogu uzrokovati probleme s pamćenjem. Naime, stručnjaci tvrde da estrogen utječe na neurotrasmitere, što može utjecati na pamćenje.

Problemi s probavom

Ljudska crijeva obložena su receptorima koji reagiraju na razine estrogena i progesterona. Ako se dogodi hormonalna neravnoteža (previsoka ili preniska razina hormona), može doći do promjena i poteškoća s probavom. Nadutost, zatvor, proljev, bol u želucu i crijevima, mučnina...

Neprestani umor

Umorni se budite, umorni ste cijeli dan i premoreni liježete? Povećane doze progesterona mogu izazvati pospanost ili neravnoteža hormona štitnjače. Također, uz razine hormona provjerite razine željeza i vitamina B12 u krvi.

Promjene raspoloženja i depresija

Estrogen utječe na promjene raspoloženja, točnije na proizvodnju hormona raspoloženja - serotonina, dopamina, noradrenalina. No, estrogen je samo jedan od hormona koji može biti uzrok promjenama raspoloženja.

Apetit i promjene u težini

Razine estrogena također utječu i na osjećaj gladi. Pad razine hormona može utjecati na razine leptina, hormona koji daje tijelu signale je li gladno ili nije. Manjak estrogena može utjecati na pojačani osjećaj gladi što može uzrokovati povećani unos hrane u organizam i debljanje.

Glavobolje

Uzroci glavobolja mogu zaista biti najrazličitiji, ali jedan od uzroka glavobolje može biti pad razine estrogena, zato su glavobolje češće prije i za vrijeme mjesečnice, kada se dogodi prirodni pad estrogena.

Vaginalne bolesti

Nije neobično da žena s vremena na vrijeme ima problema s vaginalnim upalama, ali kada se one događaju vrlo često, posebno zbog suhoće i iritacije, postoji mogućnost da je riječ o manjku estrogena.

Manjak libida

Za manjak libida odgovoran može biti hormon testosteron, koji se inače naziva muškim hormonom, ali ga proizvode i žene. U slučaju manjih razina testosterona oslabit će vam ili nestati seksualni nagon.

Rak dojke

Manjak estrogena uzrokuje da tkivo dojke postane rjeđe. No, ponovni rast estrogena može uzrokovati pojačanu gustoću tkiva, zbog čega mogu nastati kvržice i ciste.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.