Lifestyle

Vitki kao zvijezde

Čudnovate dijete poznatih opasne za zdravlje

Čudnovate dijete poznatih opasne za zdravlje

Izbacivanje cijele grupe namirnica vodi u ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju nutricionisti

Savjeti poznatih glumica i pjevačica u kojima naglašavaju kako su iz prehrane izbacile određene namirnice opasni su i ugrožavaju zdravlje njihovih obožavatelja koji ih slijepo slušaju.

Naime, izbacivanje određenih namirnica iz jelovnika nije zdravo i može uzrokovati ozbiljne poremećaje fizičke i mentalne prirode od kojih stručnjaci izdvajaju ortoreksiju.

I dok oboljeli od anoreksije striktno broje zalogaje i kalorije, oboljeli od orotreksije opsjednuti su kvalitetom hrane i s jelovnika potpuno izbacuju neke namirnice poput soli, šećera, pšenice, soje, kofeina, alkohola.

Od tog poremećaja čini se obolijeva sve više žena u 30 tima jer slušaju savjete poznatih i primjenjuju ih na sebe. Opsesivno pridržavanje pravila znači i da će takve osobe odbijati jesti po restoranima ali i kod prijatelja i rodbine, te na taj način negativno utječu i na međuljudske odnose i kvalitetu života.

Izbacivanje cijele grupe namirnica vodi u ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju nutricionisti.

‘Ortoreksija je bliska opsesivno kompulzivnom poremećaju. Kod nje se radi ne toliko o potrebi da budete mršavi nego o kontroli kvalitete hrane. No nijednu hranu ne treba potpuno otpisati i izbaciti iz jelovnika. Ok je ponekad pojesti i komadić nezdrave hrane', rekla je Lucy Jones iz Britanske dijetetske udruge.

Psihologinja Anjula Mutanda kaže kako je zabrinjavajuće da se oboljeli od ortoreksije time ponose i naglas govore i propagiraju svoj nezdravi način prehrane.

‘Oboljeli od anoreksije to skrivaju, dok se oni koji imaju ortoreksiju ponašaju nadmoćno čak propovjednički pričaju o tome', kaže Mutanda.

Nutricionisti kažu kako su opasne dijete koje se baziraju na krvnim grupama, jer određena krvna grupa navodno zahtjeva određenu prehranu, zatim u opasnosti su i oni koji se drže dijete bazirane na javorovom sirupu. Siromašne su vlaknima, vitaminima mineralima i proteinima i mogu ozbiljno naštetiti zdravlju.

Dijetu prema krvnim grupama propagira Cheryl Cole, dok se dijete na bazi javorova sirupa drže Beyonce i Naomi Campbell.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.