Lifestyle

Ljepota

Peglanje kose uzrokuje njezino opadanje

Peglanje kose uzrokuje njezino opadanje

Čak četvrtina ljudi ne izlazi iz kuće, a da prije ne popravi kosu s peglom...

No stručnjaci upozoravaju kako učestalo ravnanje kose može kosu stanjiti učiniti je još kovrčavijom i čak otpadati. Konzultant za dijagnozu i liječenje bolesti tjemena i kose Iain Sallis za Daily Mail kaže kako redovito viđa žene koje paničare jer im je kosa počela opadati. No njihov osnovni problem je ovisnost o pegli za ravnanje kose zbog koje im kosa postaje lomljiva i otpada.

Prijašnje pegle bile su slabije i trebalo je oko 20 minuta da postignu odgovarajuću temperaturu, sadašnje pegle u manje od jedne minute postignu 200 stupnjeva.

Stvar je u novoj tehnologiji koja uzrokuje štetu. Kosa je vrlo izdržljiva, no na temperaturama iznad 180 stupnjeva oštećuje se kutikula, vanjski sloj kose - čvrsti zaštitni sloj na svakoj vlasi.

Pod mikroskopom, kutikula podsjeća na preklapajuće ljuske. U normalnom stanju one se preklapaju savršeno ravno i pružaju glatki, zaštitni sloj preko 'jezgre', unutrašnjeg snopa proteinskih vlakana koje čine 80 posto kose i daju joj snagu i elastičnost.

Zamislite svaku vlas kose kao oklopljeno isprepleteno uže. Učestalo ravnanje kose oštećuje kutikule. Ljuske se razmiču i neravna, gruba površina izlaže 'jezgru', što omogućuje raspetljavanje proteinskih vlakana. Prvi znak su popucali vrhovi, ali može se proširiti i sve do korijena, nakon čega kosa počinje opadati.

Sallis kaže kako ovisnost o ravnanju kose počinje sa svakodnevnim korištenjem pegli jer su rezultati jednostavni i brzi. Problem je u previše topline i neadekvatnoj njezi.

Kako bi kosa bila zdravija trebalo bi koristiti pegle na kojima ima regulator topline. Naime, neke pegle postižu temperaturu i do 220 stupnjeva, što kosa nikako ne može podnijeti. Svakako bi bilo poželjno držati temperaturu ispod 180 stupnjeva. Ukoliko ste ovisnici o ravnoj kosi teško da ju možete spasiti i preparatima namijenjenim za njegu kose ili onima za zaštitu od topline jer šteta koju učini toplina teško je popravljiva.

Kako bi spasili kosu i oživjeli suhe uvojke probajte je njegovati s nekim balzamom za kosu prije šamponiranja. Stavite ga dosta pogotovo na krajeve i ostavite 20 minuta. Zatim ponovno nakon pranja kose nanesite regenerator, savjetuju stručnjaci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.