Lifestyle

Razlozi

Zašto se smanjuje želja za seksom?

Zašto se smanjuje želja za seksom?

Umjesto lijekovima libido se može poboljšati i mijenjanjem određenih navika

Premda će mnogi u slučaju niskoga libida posegnuti za bočicom lijekova, stručnjaci tvrde da rješenje ovoga problema može biti i znatno jednostavnije. Za jačanje libida i povratka seksualne želje dovoljno je prilagoditi prehrambene i svakodnevne navike, a prvi rezultati će se brzo pokazati.

Bijeli kruh

Konzumiranje većih količina bijeloga kruha i drugih prerađenih ugljikohidrata potkopava seksualnu želju i snižava razinu libida.

'Namirnice poput bijelog kruha brže oslobađaju šećer nego namirnice koje sadržavaju cjelovite žitarice, a veća razina šećera povezana je s bržim padom energije, stoga nećete imati potrebnu energiju za seks,' tvrdi Helen Bond iz British Dietetic Associationa.

Osim na energiju, veće razine šećera djeluju i na nakupljanje viška masnoga tkiva te povećavanju količine estrogena, uzrokujući manjak testosterona koji ima važnu ulogu u libidu kako muškaraca tako i žena.

'Ukoliko ste pretili nećete se osjećati privlačno, pa će automatski i želja za seksom biti manja,' tvrdi ginekolog Peter Bowen-Simpkins.

Lijekovi za prehladu i gripu

'Lijekovi koji se koriste za prehladu i gripu poznati su uništavači libida,' tvrdi doktor John Tomlinson iz Sexual Advice Associationa.

Kako tvrdi, lijekovi koji sadrže difenhidramin i pseudoefedrin ne samo da snižavaju razinu libida već mogu uzrokovati i probleme s erekcijom.

'Još nije do kraja razjašnjeno zašto je to tako, no uočio sam više puta upravo taj problem kod svojih pacijenata. Ne znači da će ovim posljedicama biti izloženi svi koji uzimaju ove lijekove za prehladu i gripu, no u slučaju kada je libido već ionako nizak, uzimanje ovih lijekova može drastično smanjiti libido,' kaže doktor John Tomlinson.

Nedostatak željeza

Doktorica Radha Modgil tvrdi kako veliki broj žena putem svoje prehrane u organizam ne unosi dovoljne količine željeza što tijekom vremena uzrokuje kronični nedostatak.

'Niske razine željeza smanjuju kvalitetu krvi te umanjuju razinu energije, uzrokujući osjećaj iscrpljenosti. A iscrpljenost baš i nije u stanje u kojemu biste poželjeli imati spolni odnos,' tvrdi doktorica Modgli.

Jedan od najboljih izvora željeza je crveno meso koje potiče otpuštanje amino kiselina iz mozga uzrokujući dobro raspoloženje. Osim željeza, crveno meso je bogato i vitaminom B koji pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u energiju potrebnu cijelome organizmu. Osim vitamina B i željeza, u mesu se nalazi i cink koji podiže razinu testosterona potrebnog za jačanje seksualne želje u muškaraca i žena.

Tijelo oblika jabuke

Tijelo oblika jabuke podrazumijeva širi struk zbog kojega se u organizmu nalaze manje količine hormona globulina koji veže spolne hormone (SHBG) koji se proizvodi u jetri.

'Ovaj protein je važan jer se veže za testosteron te ga prenosi cijelim tijelom. Stoga manjak SHBG-a odmah znači i manju količinu testosterona u organizmu nužnoga za višu razinu libida,' tvrdi doktor Mark Vanderpump iz Royal Free Hospital u Londonu.

Prenaglo gubljenje kilograma

Veliki broj žena neprestano nastoji smršavjeti kako bi bile što privlačnije i atraktivnije, no ironija je da prenaglo gubljenje viška kilograma može sniziti libido i ubiti želju za seksom. Doktorica Sarah Brewer tvrdi kako i mršavljenje osim na želju za seksom može nepogodno utjecati i mogućnost začeća.

'Ukoliko naglo izgubite 10 posto svoje trenutne težine, vaš organizam dobiva znak upozorenja te smatra kako je izgladnjelo. Zatim razina libida i želje za seksom opada, kao i mogućnost uživanja u seksu,' tvrdi doktorica Brewer.

Romantični izlazak na večeru

Premda mnogi parovi smatraju kako će odlazak na večeru uz svijeće potaknuti divlju želju za seksom u spavaćoj sobi, često se događa upravo suprotan efekt. Naime, obrok od tri slijeda umara organizam te mu oduzima potrebnu energiju.

'Dva sata nakon obroka tijelo je usredotočeno na probavljanje hrane te se osjećamo pospano i umorno. Hrana bogata ugljikohidratima koja se često poslužuje u restoranima uzrokuje nedostatak energije te se organizma teško može dovesti u raspoloženje za seks. Stoga se preporučuje prvo seks, a tek onda odlazak na večeru,' tvrdi Helen Bond.

Kontracepcijska pilula

Ironično, ali mnoge kontracepcijske pilule kod žena smanjuju libido, a doktorica Marilyn Glenville tvrdi:

'Hormoni koji se nalaze u kontracepcijskoj piluli mogu tijelo 'prevariti' te se ono ponaša kao da ste već trudni te umanjuje želju za seksom. Osim toga, kontracepcijska pilula smanjuje i razinu testosterona.'

Godine

Testosteron je glavni hormon koji kontrolira želju za seksom., no njegova razina opada s godinama. Tako muškarac u sedamdesetim godinama ima samo dvije trećine razine testosterona koju je imao u svojim dvadesetima.

'Veliki broj muškaraca u kasnijim godinama se ne osjeća raspoloženima za seks, osjećaju umor i mrzovoljnost, a i erekttilna funkcija im je narušena. Nju pokušavaju nadomjestiti uzimanjem tableta poput Viagre, no ponekad i njihov učinak izostane,' tvrdi doktor Tomlinson.

Pokušavanje začeća bebe

Premda mnogi parovi toga nisu niti svjesni, pokušavanje začeća bebe može imati negativan utjecaj na seksualni život. Zita West, stručnjakinja za plodnost tvrdi:

'U slučaju želje za začećem bebe vođenje ljubavi može postati vrlo stresan i mehaničan čin. U tome slučaju mnogi muškarci pate i os anksioznosti zbog mogućnosti neuspjeha izvedbe. Taj negativa učinak brzo nestaje ukoliko se par uspje opustit.'


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.