Lifestyle

Osjetljivije na alkohol

Žene se brže opijaju jer imaju 10 posto manje vode u tijelu

Žene se brže opijaju jer imaju 10 posto manje vode u tijelu

Osim što se opijaju brže, žene su osjetljivije i na bolesti prouzročene alkoholom

Žene puno brže padaju pod utjecaj alkohola od muškaraca, a liječnici sa Sveučilišta College sada su upozorili da je kod mladih žena primjećen dramatičan porast bolesti jetre izazvan alkoholom, prenosi 24sata.hr

Osim što se opijaju brže, žene su osjetljivije i na bolesti prouzročene alkoholom, piše Daily Mail. Alkohol se metabolizira u jetri u istom omjeru kod oba spola, ali dok većina misli da se žene opiju brže zbog slabije građe, to nije pravi razlog. Problem je to što one imaju manje vode u svojim tijelima nego muškarci. Tijelo muškarca sastoji se od 65 posto vode dok tijelo žene ima oko 55 posto.

- Alkohol se apsorbira u krvi, a zatim provodi u vodu u stanicama. Kako žene imaju manje vode u tijelu od muškaraca, one će u krvi imate veću koncentraciju alkohola nakon što popiju istu količinu pića - kaže voditeljica istraživanja Marsha Morgan.

Ženska jetra dakle nije osjetljivija na alkohol ali koncentracija alkohola s kojom se njihova jetra mora nositi je mnogo veća, što je razlog da se lakše ošteti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.