Lifestyle

Novo istraživanje

Zašto je udaljenost od kuće do posla rizik za vezu

Zašto je udaljenost od kuće do posla rizik za vezu

Ako je suprugu potrebno 45 ili više minuta za vraćanje s posla kući, tada je supruga prisiljena pronaći posao s nižom kvalifikacijom koji je bliže kući

Oni koji sate i sate provode u vlaku ili pak zaglavljeni u gužvama u automobilu pokušavajući stići na posao ili se vratiti kući, imaju čak 40 posto više šansi za prekid veze i razvod, tvrdi novo istraživanje.

Švedska studija tvrdi da je najveća opasnost od razvoda u prvih nekoliko godina braka, kada san o idiličnom zajedničkom životu počne lagano blijedjeti te tu savršenu sliku nagriza okrutna stvarnost.

Istraživači sa Sveučilišta Umea tvrde da ako jedan od partnera, a to je najčešće muž, potroši pet minuta ili više na povratak kući s posla nego partnerica, jednostavno je preumoran za pomaganje oko kućanskih obaveza, što je često uzrok brojnih svađa. Studija temelji svoje rezultate istraživanja na pregledanim statističkim podacima dva milijuna švedskih kućanstava u razdoblju od 1995. do 2000. godine.

Znanstvenici su otkrili da je, ako je suprugu potrebno 45 ili više minuta za vraćanje s posla kući, tada supruga prisiljena pronaći posao s nižom kvalifikacijom koji je bliže kući, što znači i manje novca, kao i veći dio odgovornosti za djecu i domaćinstvo.

'Jedan od dugoročnih rizika koji donosi svakodnevno putovanje na posao je održavanje spolnih stereotipa kako kod kuće, tako i na tržištu rada', kaže autorica studije Erika Sandow.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.