Biznis

#posao

Ujedinjeno Kraljevstvo: Traže se radnici u transportu, logistici; manje u građevini i trgovini

Ujedinjeno Kraljevstvo: Traže se radnici u transportu, logistici; manje u građevini i trgovini
Bojan Bogdanić

Sadašnja situacija na tržištu rada Ujedinjene Kraljevine ukazuje na pojačanu potražnju za radnicima u transportu, logistici, financijskoj, industriji zabave te poljoprivredi, dok su za građevinske radnike i rad u trgovini šanse nešto niže.

Početak srpnja donijet će hrvatskim građanima dodatnu slobodu zapošljavanja na tržištu rada Ujedinjene Kraljevine (UK), a uvid u sadašnju situaciju na tom tržištu pokazuje da tamo najviše šanse za zaposlenje imaju oni spremni raditi u srednjim i većim kompanijama, izvan Londona, u poljoprivredi, logistici, ugostiteljstvu te još nekim uslužnim industrijama, a najmanje oni u građevini i obrazovanju.

Prilikom sagledavanja situacije u obzir smo uzeli posljednje dostupne podatke britanskog ureda za nacionalnu statistiku te anketu tvrtke za posredovanje u zapošljavanju Manpower.

Iako se podaci ureda za statistiku odnose na prethodna razdoblja, a anketa Manpowera o očekivanim potrebama radnika za trenutni kvartal koji završava krajem lipnja, iz njih se ipak mogu izvući određeni zaključci o situaciji na tržištu rada u Velikoj Britaniji i eventualnim mogućnostima koje se tamo pružaju za one hrvatske građane koji požele potražiti sreću sa sjeverne strane kanala La Manche.

Anketa Manpowera pokazala je i da se, regionalno gledajući, najveći rast zapošljavanja očekuje u srednjem dijelu Engleske, poznatom kako po poljoprivrednoj proizvodnji tako i po brojnim industrijama (regije East Midlands i West Midlands). Relativno gledajući, gotovo sve regije, osim sjeveroistoka, pružaju nešto veću šansu za zapošljavanje od Londona i njegove okolice, no sam broj mogućnosti koji se pruža u glavnom gradu također je dovoljan da u usporedbi s drugim regijama i London može biti privlačno odredište.

Nezaustavljiv trend odlazaka hrvatskih građana na rad u inozemstvo znači da će dio njih vjerojatno biti zainteresiran i za odlazak u Veliku Britaniju. Iako promjena pravila stupa na snagu u trenutku početka najviše turističke sezone u Hrvatskoj, prenosi tportal, kada je i kod nas potražnja za radnom snagom na vrhuncu, perspektive nešto duljeg zapošljavanja, a ne samo za ljetnu sezonu, znače da bi dio naših građana uskoro mogao raditi i u Velikoj Britaniji.

Tim više što, sukladno aktualnim pregovorima o izlasku Britanije iz EU-a, ostaje nepoznanica koliko će dugo i u kojem obliku vrijediti nova pravila. A kad već domaća politika nije dvadeset godina u stanju domaće tržište rada dovesti u red, izbora za one koji žele raditi i biti pošteno plaćeni za to ima drugdje.

 


Reci što misliš!