Lifestyle

Zdravlje i prehrana

Kako vegetarijanci nadoknađuju B12 i željezo?

Kako vegetarijanci nadoknađuju B12 i željezo?

Prednosti ove vrste prehrane su mnogostruke. Nutricionisti tvrde da se smanjuje koncentracija masnoća u krvi koje uzrokuju povišenje srčanog tlaka, te slobodnih radikala koji su vrlo štetni. Prema najnovijim istraživanjima kod vegetarijanaca je niži postotak pojedinih vrsta tumora, kao npr. debelog crijeva, dojke i prostate.

Zahvaljujući niskim vrijednostima masnoća vegetarijanci imaju prosječno nižu tjelesnu težinu, niži krvni tlak i rjeđe oboljevaju od dijabetesa tip 2. Valja naglasiti da biljni proteini pokazuju manjak jedne ili više "esencijalnih" aminokiselina. Prehranu zato treba uravnotežiti produktima koji će im nadomjestiti neke osnovne vitamine i minerale.

Željezo

Biljni izvori željeza jesu leća, grah, grašak, sve mahunarke i grahorice, tofu, cjelovite žitarice, sušeno voće, tamnozeleno lisnato povrće, žitarice obogaćene željezom. Međutim, željezo iz biljnih izvora je podložno različitim utjecajima iz prehrane, poput kave ili kalcija, stoga je njegova apsorpcija nešto manja od onog iz životinjskih izvora.

Apsorpcija se može poboljšati namakanjem grahorica i klica, dodatkom prehrambenog kvasca pekarskim proizvodima, fermentacijskim procesima (npr. miso i tempeh- sojini proizvodi), dodatkom vitamina C.

Zanimljivo je kako je veliki broj biljnih namirnica bogatih željezom, upravo bogato i vitaminom C, dok kod mesa nije takav slučaj. Osim toga, količina željeza na 100 kalorija u biljnim izvorima puno je veća nego u životinjskim.

B12

Osim mesa, mlijeko i jaja se ubrajaju u glavne izvore ovog vitamina, stoga je kod najraširenijeg oblika vegetarijanstva (biljna prehrana uz unos mlijeka i/ili jaja), strah suvišan. Rizici od manjka B12 kod vegetarijanaca, čija je prehrana raznovrsna i unaprijed planirana, neizmjerno su manji od svih dobrobiti ovog tipa prehrane.

magazin.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.