Tuna, Sushi&Wine festival
Riblji restoran Foša: vrhunska kvaliteta potvrđena članstvom u Jeunes Restaurateurs d' Europe
Posebnost restorana je dalmatinski sushi chefa Tomljanovića koji je predstavljen na japanskoj televiziji
Jedan od najjačih zadarskih restoranskih aduta u vrijeme „Tuna, Sushi & Wine festivala“ bit će, kao i na dva protekla festivalska izdanja, znameniti riblji restoran „Foša“ kojega je ekstravagantni američki kuhar i televizijski putopisac Anthony Bourdain uvrstio među najbolje hrvatske restorane.
Čak i više od slavnog američkog gurmana, o tomu svjedoči činjenica kako je „Foša“ jedini zadarski te jedan od svega 13 hrvatskih restorana s oznakom JRE – JeunesRestaurateurs d' Europe – udruge koja postoji već 43 godine i sa svojih 360 članova iz Belgije, Danske, Francuske, Italije, Hrvatske, Luxemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske, Slovenije, Španjolske i odnedavno Australije – okuplja najbolje restorane i chefove u Europi.
Što ih je privuklo takvoj laskavoj procjeni zadarskog ribljeg restorana? Najkraće rečeno, magična formula vrhunskog gastro užitka, ugodnog okruženja i povijesnog ambijenta zadarskih bedema i višestoljetne lučice kao dodatnog šarma. Ipak, nije se sve dogodilo preko noći.
„Restoran je renoviran prije osam godina, kada smo i dobili novu postavu na čelu s vrhunskim chefom Damirom Tomljanovićem. Od tada smo krenuli s modernijom pričom i novom restoranskom filozofijom“, kaže Ana Šašek, osoba zadužena za marketinške aktivnosti restorana koji je u vlasništvu Mate i Luke Nižića. Nova priča u suštini predstavlja najbolje od tradicionalne dalmatinske kuhinje s maštovitim i kreativnim kuharskim doradama. Uzbudljivi okusi uvijek svježih i vrhunskih namirnica u fusion kuhinji dali su restoranu nijansu prepoznatljivosti, visoki kulinarski standard te europsku restoransku klasu.
Tako se na dnevnom meniju „Foše“ u vrijeme TSWF po preporuci sadašnjeg glavnog kuhara Saše Begana, može naći sashimiod tune uz pire od češnjaka,coulisod dalmatinske ljubičaste kapule i blini od sezama, odnosno dnevni izbor sushija s tunom, škampima ili lososom. Za glavno jelo poslužit će se brudet od tune s bijelim grahom, sezonskim povrćem i grilanom palentom, ili steakod tune u umaku od ovčjeg Roqueforta–najslavnijeg sira na svijetu – i zapečenom rimskom njokom.
Za desert „Foša“ nudi mousse bis na pločici od mueslija s bijelom čokoladom i jogurtom od šumskog voća te, azijskim posjetiteljima omiljeni slatkiš, knedle od rižinog brašna punjene šljivama ili breskvama i karamelizirane smeđim šećerom. Cijena jednog menija s predjelom, glavnim jelom i desertom kreće se od 100 do 150 kuna, ovisno o prigodama i vrsti sezonskog menija.
„Kvaliteta našeg restorana prepoznata je i među našim kolegama koji su nas prije tri godine nominirali za članstvo u udruzi JRE. Ponosni smo što iz godine u godinu uspijevamo održati kvalitetu i što smo uvijek među top 10 hrvatskih restorana“, ne skriva Šašek zadovoljstvo standardom „Foše“ koji je pohvaljen i na talijanskoj televiziji odgastronovinarkeMarine Garibaldi. Restoran „Foša“ radi svaki dan od 12 sati do ponoći.
Posebnost su sezonska ponuda i dalmatinski sushi
„Baziramo se, prije svega, na kvalitetnoj i svježoj domaćoj namirnici. Dobavljači su nam domaći ljudi, a ponuda sezonska od bundeve i kestena do artičoka i šparoga. Dakle, samo ono što je svježe“, ističe Beganposebnost restorana „Foše“. Posebnost je i dalmatinski sushi chefa Tomljanovića koji je predstavljen na japanskoj televiziji u kulinarskom showu kojega gleda 16 milijuna ljudi.
Vezane vijesti
-
Proteklog dana, 07./08. travnja na području Policijske uprave zadarske, od značajnijih sigurnosnih događaja, evidentirane su 1 teška krađa i 1 krađa.
-
Nogometašice Donata su u 15. kolu Druge HNLŽ Skupine A na Višnjiku rezultatom 4:2 porazile Sesvetski Kraljevec
-
Nina Violić i Filip Šovagović blistaju kao posvađani brat i sestra u humorističnoj drami Dobra djeca koju kritičari opisuju kao film koji izaziva ovisnost o gledanju
-
U tjednu od 7. do 11. travnja Gimnazija Vladimira Nazora u Zadru je u okviru Erasmus+ mobilnosti domaćin trima nastavnicama iz Francuske
Izdvojeno
-
Radionice se nastavljaju cijeli tjedan u Edukativnoj dvorani Kneževe palače i svi termini su se i ove godine već popunili.
-
U masliniku OPG Ražov u Škabrnji održana je prezentacija rezultata projekta „LIFE Microfighter“ kroz koji Sveučilište u Zadru kao jedan od partnera istražuje učinkovitost novog proizvoda i prakse
-
Uskok je priopćio da su na širem području Vinkovaca u tijeku uhićenja i provođenja hitnih dokaznih radnji u odnosu na dvojicu policijskih službenika za koje se osnovano sumnja da je počinili koruptivna kaznena djela.
-
Kako zbog sigurnosti, tako i zbog eventualnih kazni zbog prebrze vožnje, papučicu gasa prejako ne treba stiskati ni inače, no to posebno vrijedi za današnji dan.
Reci što misliš!