Lifestyle

Znate li?

Najveće zablude u kuhinji

Najveće zablude u kuhinji

Najveći problem pri kuhanju su zablude s kojima se borimo dok spravljamo jela, a sve zato što nismo naoružani ispravnim činjenicama.

Sol u vodi

Ne stavljamo sol u vodu kako bismo vodi pomogli da prije zavrije, nego zato da hrani koju kuhamo u toj vodi dodamo okus. Sol povećava točku vrelišta vodi sa 100 na 106 Celzijusovih stupnjeva, a time se povećava i vrijeme koje je potrebno vodi da zakuha. Sol dodana vodi čini vodu toplijom, a rezultat toga je da se hrana kuha brže.

Kuhanjem povrća ispiremo nutrijente

Kuhano povrće nema okus kao svježe, ali ono još uvijek sadrži mnoge važne minerale i vlakna. Međutim, vitamini, koji su topivi u vodi, djelomično mogu biti uništeni kuhanjem.

Kuhanje s alkoholom

Ako kuhate s alkoholom, to bi moglo potrajati. Ako jelo krčkate 20 minuta, tada ćete još uvijek imati preko 50 posto alkohola kojeg ste dodali jelu.

Pranje gljiva

Gljive ne treba natapati u vodi kako bismo ih očistili, dovoljno ih je samo proprati pod mlazom vode. Ispiranjem ćemo skinuti prljavštinu s površine, što je dovoljno za njihovo pripravljanje.

Kuhanje graha sa solju čini ga čvršćim

Ova zabluda postoji onoliko koliko i kuhanje graha. Analiziranjem jela stručnjaci su između ostalih otkrića došli i do toga da sol grah čini kremastim, ukusnijim i čini da grah proizvodi manje plinova prilikom kuhanja.

Ulje pri kuhanju tjestenine

Dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuha tjestenina neće pomoći da se tjestenina prestane lijepiti. Ulje može spriječiti vodu da kipi i nažalost sprječava umak da se dobro prožme sa tjesteninom.

Jastog vrišti u kipućoj vodi

Ako vas je ovo uplašilo pa više jastoge ne pripravljate kod kuće ili zbog toga to nikada niste učinili, ne bojte se - jastog ne vrišti i kipućoj vodi. Jastog nema glasnice. Kako tvrdi Robert Bayer iz Instituta za istraživanje jastoga, jastog u kontaktu sa kipućom vodom iz unutrašnjosti tijela pušta preostali zrak kroz predio glave, zato se čini da jastog vrišti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.