Lifestyle

Oprez

Lomljivoj kosi nedostaje vitamina B5, a suhoj proteina

Lomljivoj kosi nedostaje vitamina B5, a suhoj proteina

Razbarušena kosa svojim neposlušnim kovrčama poručuje da je oštećena struktura njezina vanjskog sloja, kutikula

Kosa izgledom mnogo govori - izrazito suha poručuje da vapi za proteinima, a kosa koja lako puca šalje SOS signal da je teško oštećena te da treba specijalnu njegu. 

Prorjeđivanje i stanjivanje kose može biti posljedica genetike. No počne li iznenada prekomjerno opadati, što znači više od 100 vlasi na dan - kosa upozorava da ste možda pod stresom, imate anemiju, sindrom policističnih jajnika, poremećaj u radu štitnjače ili vam nedostaju vitamini D, B12 ili cink.

- Razbarušena kosa svojim neposlušnim kovrčama poručuje da je oštećena struktura njezina vanjskog sloja, kutikula. Ta oštećenja mogu biti posljedica pretjeranog izlaganja kose visokim temperaturama, vlazi, suncu i kemikalijama - pojašnjava newyorški frizer slavnih Kristan Serafino. Savjetuje da kosu podšišavate svakih osam tjedana te da izbjegavate jake izbjeljivače koji otvaraju kutikule pa ih čine poroznima i podložnima oštećenjima.

- Neposlušne kovrče ukrotite tako da nakon pranja na kosu nanesete regenerator ili preparate na bazi proteina iz pšenice, bilja ili svile koji se ne ispiru, a jačaju kosu. Da biste zagladili površinu vlasi, mlaz sušila usmjerite niz dlaku te kosu oblikujte četkom od prirodne dlake. Ako je ravnate, na kosu najprije nanesite sprej koji će je zaštititi od visokih temperatura - dodaje Kristan Serafino.

Kosi vratite sjaj "preparatom" od jabučnog octa

Vanjski sloj mogu oštetiti visoke temperature, kemikalije, sunce, klor, suh zrak, pretjerano četkanje te proizvodi sa silikonom. Pola sata prije pranja u vlasište i kosu utrljajte kokosovo ulje. Upotrebljavajte i otopinu s jabučnim octom. Nakon pranja kosu prelijte mješavinom jabučnog octa i vode u omjeru 1:2. Zatim kosu isperite mlakom pa hladnijom vodom.

Trikovi za savršeno obojenu kosu

Dan prije bojenja kosu operite šamponom te nanesite gust regenerator i ostavite da djeluje nekoliko sati. Upotrebljavajte preparate za obojenu kosu jer ljuskice drže zatvorenima te je boja postojana. Kosu perite u mlakoj vodi - vruća otvara ljuskice pa se boja brže ispire. Boju obnovite svakih šest tjedana.

Balzam se na beživotnu kosu nanosi na vrhove

Vlasi su teške i polegnute pri korijenu, najčešće zbog preaktivnih lojnih žlijezda. Hidratantni regenerator nanesite samo od sredine vlasi do vrhova, a na korijen kose šampon za suho pranje koji će upiti višak masnoće te podići kosu od tjemena. Od korijena do sredine vlasi nanesite preparat za volumen.

Vosak sprečava pojačano pucanje vrhova

Ako raspucane vrhove ne odrežete, oni će se rasporiti još dublje pa ćete morati odrezati više kose. Između šišanja vrhove zaštitite voskom. Pri pranju šampon nanosite samo na masno vlasište, a regenerator od sredine vlasi prema krajevima te će vrhovi dobiti vlažnost, a kosa pri korijenu volumen.

Oprez, lomljivo! I što manje peglanja, molim!

Ako ne upotrebljavate regenerator s proteinima, kosa postaje porozna. U obnavljanju strukture kose pomažu preparati s esencijalnim masnim kiselinama - omega-3 i 6 te vitaminom B5. Lomljiva kosa poručuje da je oštećena te joj treba više hidratantnih preparata, a manje ‘peglanja'.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.